ScrollToTop

Ajmere – kuchnia indyjska w Kielcach

Nareszcie doczekałam się kuchni indyjskiej w Kielcach. Nisza restauracyjna została zapełniona przez Ajmere. Nazwa pochodzi od miasteczka, z którego pochodzi ojciec właściciela lokalu. A sam właściciel z wykształcenia kucharz. Gotował w wielu miejscach na świecie.

Zobacz inne wpisy z nkieleckich lokali:
Żółty Słoń – restauracji Tomasza Pawluska
Ale Babeczka – ale cukiernia w Kielcach

Menu restauracji Ajmere w Kielcach

Menu w Ajmere składa się z przede wszystkim z różnego rodzaju curry w wersji z kurczakiem i jagnięciną. Do każdej pozycji do wyboru jest sałatka lub ryż basmati. W karcie znajdziemy również m.in. słynne chlebki naan, kilka zup i napoje indyjskie. Osobną kartę stanowią pozycje wegańskie.

Do dnia dzisiejszego, za każdym razem zamawiałam chicken corma z ryżem (18 zł), a Mąż chicken tikka masala z sałatką (20 zł). Obowiązkowo do tego chlebki naan z czosnkiem (7 zł).

Napisałam, że do dziś, ponieważ dzisiaj wypróbowałam wersję z jagnięciną – mutton korma (30 zł) i teraz będę tylko ją zamawiać 🙂 Mięso przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. W karcie występuje pewna nieścisłość. Pozycje zatytułowane są jako potrawy z jagnięciny natomiast nazwa dania wskazuje na baraninę, ponieważ pisze „mutton” a nie „lamb”. Kurczak również fantastycznie przyrządzony. Nie jadłam nigdy tak smacznej piersi z kurczaka. Od pewnego czasu do potraw dodawane są różne części kurczaka, nie sama pierś, ale i tak mięso jest rewelacyjne.

Chicken korma i tikka masala

Co do samego dania ” korma” to jest nim wolno duszone curry z dodatkiem śmietany czy jogurtu. I takie smaki uwielbiam w kuchni indyjskiej. Do Kormy chicken (mutton) w Ajmere dodawane są orzechy z nerkowca. Danie ma piękny, żółty kolor. Teoretycznie ma być łagodne. Dla mnie nie do końca, ale zdaję sobie w sprawę, że dla mieszkańców Indii, takie właśnie jest. Mimo, że nie przepadam za ostrym jedzeniem, to jednak korma bardzo mi smakuje. Ostrość jest przyjemna, przyprawy przenikają się. Nie jest to typowa „tępa” ostrość. Danie rozgrzewa, nie pali…

Chicken tikka masala to kurczak grillowany w piecu tandoor w sosie masala. Sos gotowany na bazie pomidorów, z dodatkiem cebuli. Dla mnie danie mocno pikantne, dla Męża było ok.

Jeśli chodzi o dodatki: ryż basmati nierozgotowany, sypki, bez soli. W porcji około 150-200 g. Sałatka z ogórka i papryki z dressingiem. Świetne uzupełnienie ostrych dań. Orzeźwiająca, daje ukojenie…

Chlebki naan dobrze upieczone i to chwile przed podaniem. Miękkie, z dodatkiem masła, czosnku i pietruszki. Można je, jeść i jeść… Mistrzowsko smakują z sosami z mięsa.

Restaurację Ajmere bardzo polubiłam, szczególnie zimą 🙂 Dobra hinduska kuchnia w Kielcach. Jest smacznie i rozgrzewająco. Ceny nie są wygórowane a porcje w sam raz, tym bardziej, gdy zamówi się jeszcze chlebki naan. Jedyne zastrzeżenie mam do czystości lokalu. Stoliki kleją się, lampki są przybrudzone i również klejące. Szyba od lady chłodniczej wygląda strasznie. Nad tym koniecznie trzeba popracować. A tak poz tym jest super! 🙂

Plus: smaczne dania
Minus: czystość
Polecam na: wypad ze znajomymi, obiady zimą
Godziny otwarcia: Pon-Nd 10-21
Adres: ul. Paderewskiego 42 | Facebook 
Telefon: 508 704 523

 

Podobne posty

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na