ScrollToTop

Jak zrobić PRZEPYSZNY domowy jogurt naturalny?

15 minut 2-4 osoby
1/4 jogurtu (250 ml) 165 kcal B 8,0 g, T 9,50 g, W 11,5 g

Wczoraj zrobiłam swój pierwszy w życiu domowy jogurt naturalny. Jest przepyszny dlatego postanowiłam się z Wami nim podzielić. Jogurt zrobiłam bez użycia jogurtownicy. W sumie to należy tylko zdobyć bakterie i każdy bez żadnego sprzętu może zrobić sobie taki jogurt naturalny. Jest bardzo prosty w wykonaniu i zajmuje niewiele czasu.

Potrzebne rzeczy

Podaje to co ja użyłam, ale później wyjaśnię jak możemy poradzić sobie bez niektórych rzeczy 🙂

1. żywe kultury bakterii; bakterie możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy zwrócić uwagę, aby były przechowywane w lodówce i my także musimy szybko zanieść je do swojej 😉 Drugim sposobem pozyskania bakterii jest zakup jogurtu w sklepie.

2. mleko 3,8%; może być każde, ale najlepszym wyborem będzie mleko pełnotłuste krowie, mleko kozie lub z nasion.

3. termometr kuchenny; jest dużym ułatwieniem, ale niekoniecznym. Możemy połowę mleka zagrzać a połowę schłodzić w lodówce w zamkniętym naczyniu tak by nie dochodziło do niego powietrze. Następnie łączymy obie porcje mleka. W ten sposób uzyskujemy odpowiednią temperaturę do namnażania bakterii.

4. termos; podobnie jak termometr będzie dużym ułatwieniem, ale możemy poradzić sobie bez niego. Naczynie z mlekiem owijamy w koc, albo wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 stopni. Możemy również naczynie wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą.

Jak zrobić jogurt naturalny ?

  1. W przypadku użycia mleka niepasteryzowanego należy je podgrzać do 80 stopni w celu zabicia obcych bakterii. Następnie studzimy je do 42 stopni.  Przy mleku pasteryzowanym lub z ziaren jedynym krokiem jest podgrzanie mleka do 42 stopni.
  2. Wsypujemy saszetkę z bakteriami lub dodajemy 4 łyżki zakupionego jogurtu. Mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Przelewamy mleko do termosu i zamykamy. Możemy przelać do słoika i zawinąć w koc lub włożyć odpowiednie naczynie do piekarnika (wyżej opisane).
  4. Zostawiamy do fermentacji na 8-12 godzin. Nie należy przekraczać czasu, ponieważ jogurt stanie się kwaśny.

Kolejne namnażanie

Otrzymany jogurt naturalny jest źródłem bakterii do następnej porcji jogurtu. Pozostawiamy 4 łyżki jogurtu z poprzedniego namnażania na litr mleka. Nową porcję najlepiej wykonać w 2-3 dniu do 7 dnia. Im świeższy zakwas tym lepiej namnażają się bakterie. Namnażanie można wykonywać kilkukrotnie do momentu, gdy jogurt straci swoje właściwości, wtedy należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Lubisz jogurt to i pewnie – koktajle 🙂

Smacznego!

Mój fanpage 😉
Grupa na fb (zdrowy styl życia)

Podobne posty

alt text for image
Hej fajnie, że jesteś 😉 Nazywam się Iza Kowalczyk. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy, trenuję na siłowni, piszę bloga. Od 13 lat choruję na MIGRENĘ dlatego blog jest w dużej mierze poświęcony tej dolegliwości. Poza siłownią innym moim zamiłowaniem jest gotowanie. Znajdziesz tu wiele przepisów na każdą okazję oraz restauracje, które warto odwiedzić zarówno w Kielcach jak i innych miastach. Staram się godzić sport z jedzeniem tak by zachować zdrowie i zgrabną figurę bez wymyślnych restrykcji. Produkty najlepszej jakości to podstawa w mojej kuchni, ale nie wariuję na punkcie glutenu czy nabiału. Zapraszam Cię do czytania. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele przydatnych i ciekawych informacji.

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na

FreshMail.pl