ScrollToTop

Lody czekoladowe i waniliowe z cukrem brzozowym

60 minut + zamrażanie 4 osoby
czekoladowe 1 porcja (1/4) 593,25 kcal B 10,16 g, T 43,73 g, W 46,99 g | waniliowe 1 porcja (1/4) 329,25 kcal B 9,19 g, T 21,07 g, W 38,05 g

Kilka tygodni temu miałam kupione wszystkie składniki na te lody, ale ciągle coś wypadało. W sobotę wreszcie nadszedł ich czas i na końcu okazało się, że mieszadełka od nowiutkiej maszyn nie opuściły pudełka a pudełko zostało wyrzucone… Normalnie fatum. Przelałam je do specjalnych pojemniczków na lody na patyku i włożyłam do zamrażalki czego efektem było powstanie kryształków lodu, ale lody i tak były pyszne więc jeśli wyrzucicie mieszadełka od swojej maszyny 😉 , albo jesteście po prostu leniuchami to wystarczy połączyć składniki według przepisu, przelać do foremek i zamrozić.

Przepis na lody czekoladowe (700 ml)

300 ml (1,5 szklanki) kremówki 30-36%
300 ml (1,5 szklanki) mleka 3,2-3,8%
90 g cukier brzozowy, może być zwykły (prawie połowa szklanki, ciut mniej 🙂
4 żółtka
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady – dobrej jakości
60 g (połowa i trochę 🙂 mlecznej czekolady – dobrej jakości
2 laski wanilii

Do garnka wlewamy mleko i kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie w misce ucieramy cukier  z żółtkami na gładki krem (mikserem). Dolewamy połowy zagotowanego mleka z kremówką i miksujemy. Przelewamy wszystko do drugiej części mleka. Całość podgrzewamy lecz nie możemy doprowadzić do wrzenia. Najlepiej chwilę przytrzymać i ściągać z ognia. Powtórzyć kilkukrotnie mieszając. Później łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki a laski wanilii przecinamy na pół i wyciągamy ziarenka. Wszystko dodajemy do mleka. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści, jeśli byłby problem można zmiksować mikserem. Gotową mieszankę należy wystudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki.

lody bez maszyny

Schłodzoną mieszaninę przekładamy do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin w zamrażalce. Należy ją miksować co 30 min przez 3 godziny, aby nie powstawały kryształki lodu.

lody z maszyny

Schłodzoną mieszaninę przekładamy do pojemnika od maszyny i postępujemy według jej instrukcji obsługi.

Lody waniliowe

500 ml mleka 3,2-3,8% (2,5 szklanki)
100 ml schłodzonej kremówki 30-36% (pół szklanki)
125 g cukier brzozowy, może być zwykły – 3/4 szklanki, ciut mniej 🙂
6 żółtek
2 laski wanilli

Do garnka wlewam mleko (bez kremówki!). Doprowadzamy do wrzenia. Następnie w misce ucieramy cukier  z żółtkami na gładki krem (mikserem). Gotujące się mleko wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Potem wszystko przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii.  Podgrzewamy wszystko by krem zgęstniał, ale nie może wrzeć. Przelewamy wszystko do naczynia, studzimy i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy kremówkę i mieszamy.

lody bez maszyny

Schłodzoną mieszaninę przekładamy do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin w zamrażalce. Należy ją miksować co 30 min przez 3 godziny, aby nie powstawały kryształki lodu.

lody z maszyny

Schłodzoną mieszaninę przekładamy do pojemnika od maszyny i postępujemy według jej instrukcji obsługi.

Smacznego!

Zachęcam do spróbowania placuszków z ricottą i domowego jogurtu.

Mój fanpage 😉
Grupa na fb (zdrowy styl życia)

 

*Przepis na lody pochodzi ze strony moje wypieki.

Podobne posty

alt text for image
Hej fajnie, że jesteś 😉 Nazywam się Iza Kowalczyk. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy, trenuję na siłowni, piszę bloga i MAM MIGRENĘ dlatego blog będzie w dużej mierze poświęcony tej chorobie i innym bólom głowy a także problemom kręgosłupa. Poza siłownią, innym moim zamiłowaniem jest gotowanie. Znajdziesz tu wiele przepisów na każdą okazję. Staram się godzić sport z jedzeniem tak by osiągnąć efekty wizualne bez wymyślnych restrykcji. Produkty najlepszej jakości to podstawa w mojej kuchni. Nie wariuję na punkcie glutenu czy nabiału, ale glutaminian sodu i inne tego typu dodatki nie mają prawa wstępu 😉 Zapraszam Cię do czytania. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele przydatnych i ciekawych informacji.

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na

FreshMail.pl