ScrollToTop

Krem z buraka Magdy Gessler

3-4 godziny 6 osób
1 porcja 330 kcal B 7,91 g. T 18,43 g, W 28,49 g

Pyszna zupa krem z buraków 🙂 Ze śmietaną petarda! Wspaniała propozycja na jesień i zimę… Magda Gessler lubi w swojej kuchni używać oleju słonecznikowego. Olej słonecznikowy ma specyficzny smak. Próbowałam z nim tatara, ponieważ Pani Magda taki przepis zaproponowała i przyznam szczerze, że nie smakowało mi to strasznie. Nie wyobrażam sobie z nim także sałatek i niczego innego co wymaga go jeść na surowo, ale do zup jak najbardziej. Warto urozmaicić swoją dietę o nasze polskie oleje. Użyłam oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno. Szklimy cebulę na małym ogniu więc nie sądzę, aby zaszkodziło to jego właściwościom. Ważne by nie przypalić oleju.

Właściwości 

Buraki zapobiegają anemii oraz wspomagają układ krwionośny. Wspomagają leczenie białaczki poprzez właściwości krwiotwórcze. Przeciwutleniacze w nich zawarte czterokrotnie zwiększają przyswajalność tlenu ponadto zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Powinny je spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego. Betanina zawarta w burakach odpowiada za ich kolor i zabija wolne rodniki, które są przyczyną nowotworów. Buraki to dobre źródło witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Krem z buraka – przepis

2 kg buraków
3 puszki pomidorów bez skórki
1,5 -2 litry bulionu (7-10 szklanek)
50 g olej słonecznikowy (5 łyżek)
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
50 g śmietany na 1 talerz (1 czubata łyżka)

Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Buraki obieramy ze skóry i myjemy. Dzielimy je na połówki i każdą zawijamy w sreberko. Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższych poziomach. Pieczemy 2 h. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeżeli nie to wydłużamy czas o 30 minut. Ponownie sprawdzamy. Pieczemy aż będą miękkie. Następnie buraki studzimy i obkrajamy przypalone kawałki buraka. W tym czasie szklimy cebulę na oleju słonecznikowym. Na koniec dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Buraki przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, pomidory, wlewamy bulion. Miksujemy a na koniec solimy według uznania.

Inne zupy krem:

krem z kurek z ziemniakami
krem z kukurydzy na mleczku kokosowym
krem z grzybów leśnych

Smacznego!

 

Przepis pochodzi ze strony www.smakiżycia.pl

Podobne posty

  • Magdalena Nowicka

    buraki pokrojone pieczemy 2 h ???? Buraki w calości i przede wszystkim bez obierania tyle pieczemy. Nie dodawaj przepisu jesli nie masz pojęcia o daniu – katastrofa i z pewnością nie przepis Pani Magdy

    • Robiłam przepis wielokrotnie. Proszę zobaczyć link na dole strony.

alt text for image
Hej fajnie, że jesteś 😉 Nazywam się Iza Kowalczyk. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy, trenuję na siłowni, piszę bloga. Od 13 lat choruję na MIGRENĘ dlatego blog jest w dużej mierze poświęcony tej dolegliwości. Poza siłownią innym moim zamiłowaniem jest gotowanie. Znajdziesz tu wiele przepisów na każdą okazję oraz restauracje, które warto odwiedzić zarówno w Kielcach jak i innych miastach. Staram się godzić sport z jedzeniem tak by zachować zdrowie i zgrabną figurę bez wymyślnych restrykcji. Produkty najlepszej jakości to podstawa w mojej kuchni, ale nie wariuję na punkcie glutenu czy nabiału. Zapraszam Cię do czytania. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele przydatnych i ciekawych informacji.

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na

FreshMail.pl