ScrollToTop

Krem kurkowy z ziemniakami

60 minut 3 osoby
1 porcja 322,67 kcal B 4,08 g, T 20,8 g, W 32,15 g

Przez cały weekend gotowałam i mam dla Was dwie wspaniałe propozycje z kurkami. Pierwszą z nich jest zupa z kurek z ziemniakami. Na początku chciałam zrobić krem z samymi kurkami i śmietaną, ale coś podobnego już robiłam. Był to krem z grzybów leśnych na bazie mascarpone i z dodatkiem parmezanu.

Zupa z kurek wymaga oczyszczenia sporej ilości kurek dlatego warto kurki zamoczyć w wodzie z solą. Piach idzie na dół a kurki pozostają na górze przez co do wyczyszczenia mamy jedynie pozostałości ze ściółki choć i ta bywa uciążliwa. Kurki kupiłam w dwóch miejscach. Z jednego wystarczyło kurki opłukać a z drugiego niestety skrobanie, ale warto, ponieważ później czeka na nas pyszna, domowa zupa kurkowa.

Przepis

500 – 700 g kurek
500 g ziemniaków
800 ml bulionu (4 szklanki)
100 ml śmietanki 12% (pół szklanki)
50 g masło klarowanego
kieliszek białego wina
1 cebula
tymianek
rozmaryn
koperek
sól
pieprz jak ktoś lubi 😛

Cebulę szklimy na maśle. W tym czasie czyścimy kurki i obieramy ziemniaki. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli razem z rozmarynem i tymiankiem. Smażymy 5 minut a następnie dodajemy kurki i podsmażamy 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i śmietankę – gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do bulionu dodałam łyżeczkę soli, ale bulion nie był kostką rosołową a wtedy może być za słone. Na koniec wszystko miksujemy a talerze z kremem posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Mój fanpage 😉
Grupa na fb (zdrowy styl życia)

Podobne posty

  • JaNinka Laskowska

    Iza, czy mozna pominac smietane? Nie wiem, czy warto ja zastepowac mlekiem kokosowym np., bo ono zmienia mocno smak

    • Pomiń po prostu śmietanę nic nie dodawaj, krem jest pyszny ze śmietanką i bez. Bez śmietanki może być za gęsty więc dodaj 100-200 ml bulionu więcej, gdy tak będzie 🙂 Smacznego <3

alt text for image
Hej fajnie, że jesteś 😉 Nazywam się Iza Kowalczyk. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem firmy, trenuję na siłowni, piszę bloga i MAM MIGRENĘ dlatego blog będzie w dużej mierze poświęcony tej chorobie i innym bólom głowy a także problemom kręgosłupa. Poza siłownią, innym moim zamiłowaniem jest gotowanie. Znajdziesz tu wiele przepisów na każdą okazję. Staram się godzić sport z jedzeniem tak by osiągnąć efekty wizualne bez wymyślnych restrykcji. Produkty najlepszej jakości to podstawa w mojej kuchni. Nie wariuję na punkcie glutenu czy nabiału, ale glutaminian sodu i inne tego typu dodatki nie mają prawa wstępu 😉 Zapraszam Cię do czytania. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele przydatnych i ciekawych informacji.

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na

FreshMail.pl