ScrollToTop

Festiwal Smaku startuje!

Już za chwileczkę, już za momencik… rozpoczyna się szósta edycja Festiwalu Smaku. W tym roku nie tylko biorą udział restauracje z Kielc, ale również z innych miejscowości takich jak Skarżysko-kamienna, Starachowice, Końskie, Łopuszno, Chęciny i Tokarnia. W kulinarnym przedsięwzięciu bierze udział ponad 50 restauracji.

Pisałam o festiwalu smaku w roku 2017. A dziś jako ambasadorka odwiedziłam kilka restauracji, abyście poczuli przedsmak tego co będzie się działo w najbliższych pięciu dniach.

Zobacz wpis:
Festiwal Smaku – edycja 2017

Festiwal Smaku – czas start!

Spróbowałam dań 4 restauracji: Tutti Santi w galerii Korona, w hotelu Aviator, Tęczowym młynie oraz w lokalu Złoty Klon. Nie powiem – pojadłam. Było pysznie i różnorodnie.  Cena przystawki i dania głównego 20 zł, napój plus deser dodatkowe 10 zł, a gdybyście mieli ochotę na drinka lub wino to 13 zł. 

Tutti Santi

Festiwal smaku bez pizzy odbyć się nie może. A pizza w Tutti Santi na najwyższym, włoskim poziomie. Tym razem bez sosu z mozarellą. Ciasto perfekcyjne i do tego wspaniałe dodatki rozdzielone na cztery ćwiartki. Pierwsza z pesto bazyliowym i dodatkowo białą mozarellą. Użyta została najpopularniejsza jej odmiana mozzarella di bufala campana. Znajduje się ona na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO), ponieważ produkowana jest według historycznych receptur. Druga ćwiartka z szynką Crudo di Parma i rucolą. Trzecia z dojrzewającą polędwicą Bresaola i parmezanem oraz czwarta z karmelizowanymi pomidorkami i krewetką. Pizza – obłęd! Obawiałam się części z krewetką, ale ze słodkimi pomidorkami wspaniale się komponowała i wcale nie gryzła się z żółtym serem. A na przystawkę Tutti Santi proponuje krem z cukinii z prażonymi migdałami. Świetnie menu, którego musicie spróbować!

Hotel Aviator

Hotel Aviator na przystawkę zaproponował roladkę z pieczywa z wędzonym łososiem i musem chrzanowym oraz zielonymi sałatami i szpinakiem. Na drugie danie pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie, podana z warzywami, groszkiem cukrowym oraz pieczonym jabłkiem i sosem wiśniowym. Na deser zimowa herbata z bezą z kremem na bazie mascarpone i śmietany. Deser wyważony – nie za słodki. Podany z musem malinowym i prażonymi migdałami. I na koniec drink meksykański surfer o smaku ananasowym.

Tęczowy młyn

Restauracja w hotelu Tęczowy młyn na przystawkę poda zupę krem marchewkowo-dyniową na bazie mleczka kokosowego i imbiru. Na wierzchu posypana prażonymi pestkami dyni oraz z dodatkiem oliwy bazyliowej. Krem syty i mocno rozgrzewający. Idealny na zimowy czas. Daniem głównym są pierogi z boczniakami z peklowaną szynką i siekaną szalotką polane masłem pietruszkowym. Cienkie ciasto, dużo farszu. Pierogi wyśmienite! Będę je długo wspominać. Na deser ciastko miodowe przekładane masą z kaszy manny i świeżymi malinami podane z herbatą zimową z pomarańczą, miodem i goździkami.

Złoty Klon

O Złoty Klonie pisałam niedawno i jestem stałym klientem restauracji. Wiedziałam, że dania festiwalowe na pewno mnie nie zawiodą. Na początek pieczone słodkie papryczki z kardamonem z podwędzanym twarogiem i prażynki z kaszy gryczanej. Nie bójcie się kaszy gryczanej. Restauracja potrafi łączyć smaki Polski i Azji, więc kasza gryczana to pikuś 😉 Daniem głównym jest perfekcyjnie przyrządzona pierś z kaczki z chrupiąca skórką z sosem demi galce. Do tego kulebiak z kapustą i grzybami oraz jogurtowy seler. Na deser jest przepiękne drzewko czekoladowe z jabłkową watą cukrową, prażona pigwą i kruszona bezą. Deser wymagający dużego nakładu pracy. Musicie je zobaczyć i skosztować!

Zobacz wpis:
Złoty Klon – restauracja na klonowej zamiast Italiano Ristorante

Na dziś to wszystko 🙂 Mam nadzieję, że rozbudziłam Wasze kubki smakowe. Życzę Wam udanej zabawy podczas festiwalowego szaleństwa i zadowolonych, pełnych brzuchów! Do następnego! 😉

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na