ScrollToTop

Ricotta Hotcakes – placuszki z ricottą💜

30 minut 2 osoby
1 porcja 556 kcal B 21,75 g, T 23,73 g, W 67,29 g

Przepis na pancakes z ricottą autorstwa Nigella Lawson z książki „Forever Summer”. Nieco go zmodyfikowałam. Zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, a mleko zwykłe na kokosowe. Powstały pyszne, leciutkie i puszyste fit placuszki z ricotty.

Zobacz wpisy:
Ricotta Hotcakes – placuszki z ricottą
Przepisy na zdrowe koktajle truskawkowo-bananowe 
Sałatka Cezar Magdy Gessler z bitą śmietaną
Czekoladowe naleśniki z truskawkami i syropem daktylowym
Krem z bobu z serkiem philadelphia i lazurem błękitny

Fit placuszki z ricotty – fit pancakes z borówkami i malinami

250 g ricotta (opakowanie)
200 g (1 szklanka) mleko kokosowe (w oryginale 125 g zwykłego, ale dla mąki pszennej)
100 g mąka żytnia typ 960 ( 1 szklanka)
30-40 g cukier brzozowy (3-4 łyżki), może być zwykły cukier, ale dałabym go max 2 łyżki
2 jajka
2 łyżeczki oleju rzepakowego / oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oliwa z oliwek do smażenia
dodatki
150 – 200 g borówki amerykańskie (garść)
150 – 200 g maliny (garść)
40-50 g syrop daktylowy (4-5 łyżek)

Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę połączoną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Podawać z owocami i/lub syropem.

Smacznego!

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na