ScrollToTop

Jak zrobić PRZEPYSZNY domowy jogurt naturalny?

15 minut 2-4 osoby
1/4 jogurtu (250 ml) 165 kcal B 8,0 g, T 9,50 g, W 11,5 g

Od dłuższego czasu myślałam jak zrobić domowy jogurt naturalny z bakteriami (jogurt probiotyczny). Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam. Jest przepyszny dlatego postanowiłam się z Wami nim podzielić. Jogurt zrobiłam bez użycia jogurtownicy. W sumie to należy tylko zdobyć bakterie i każdy bez żadnego sprzętu może zrobić gęsty jogurt naturalny. Jest bardzo prosty w wykonaniu i zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo jogurt naturalny idealny na odchudzanie, ma tylko 60 kcal w 100 gramach.

Co jest potrzebne by zrobić jogurty probiotyczne (naturalne)?

Podaje to co ja użyłam, ale później wyjaśnię jak możemy poradzić sobie bez niektórych rzeczy 🙂

1. żywe kultury bakterii; bakterie możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy zwrócić uwagę, aby były przechowywane w lodówce i my także musimy szybko zanieść je do swojej 😉 Drugim sposobem pozyskania bakterii jest zakup jogurtu w sklepie.

2. mleko 3,8%; może być każde, ale najlepszym wyborem będzie mleko pełnotłuste krowie, mleko kozie lub z nasion.

3. termometr kuchenny; jest dużym ułatwieniem, ale niekoniecznym. Możemy połowę mleka zagrzać a połowę schłodzić w lodówce w zamkniętym naczyniu tak by nie dochodziło do niego powietrze. Następnie łączymy obie porcje mleka. W ten sposób uzyskujemy odpowiednią temperaturę do namnażania bakterii.

4. termos; podobnie jak termometr będzie dużym ułatwieniem, ale możemy poradzić sobie bez niego. Naczynie z mlekiem owijamy w koc, albo wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 stopni. Możemy również naczynie wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą.

Jak zrobić jogurt naturalny ?

  1. W przypadku użycia mleka niepasteryzowanego należy je podgrzać do 80 stopni w celu zabicia obcych bakterii. Następnie studzimy je do 42 stopni.  Przy mleku pasteryzowanym lub z ziaren jedynym krokiem jest podgrzanie mleka do 42 stopni.
  2. Wsypujemy saszetkę z bakteriami lub dodajemy 4 łyżki zakupionego jogurtu. Mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Przelewamy mleko do termosu i zamykamy. Możemy przelać do słoika i zawinąć w koc lub włożyć odpowiednie naczynie do piekarnika (wyżej opisane).
  4. Zostawiamy do fermentacji na 8-12 godzin. Nie należy przekraczać czasu, ponieważ jogurt stanie się kwaśny.

Jak zrobić jogurt naturalny z jogurtu? Kolejne namnażanie

Otrzymany jogurt naturalny jest źródłem bakterii do następnej porcji jogurtu. Pozostawiamy 4 łyżki jogurtu z poprzedniego namnażania na litr mleka. Nową porcję najlepiej wykonać w 2-3 dniu do 7 dnia. Im świeższy zakwas tym lepiej namnażają się bakterie. Namnażanie można wykonywać kilkukrotnie do momentu, gdy jogurt straci swoje właściwości, wtedy należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Smacznego!

Podobne posty

Grupa dieta facebook
Grupa migrena facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na

Jarek schudł z moją pomocą 30 kg! 
POLUB MÓJ FANPAGE po większą dawkę motywacji!