ScrollToTop

Karczma Obrochtówka z Kuchennych Rewolucji

Karczma Obrochtówka w roku 2013 przeżyła Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler, a jest jedną z najstarszych restauracji w Zakopanem. Odwiedziłam ją wtedy i również podczas kolejnych wizyt. Nie mogłam pominąć Obrochtowki także na ostatnim urlopie jako blogerka po części restauracyjna. Co się zmieniło i czy jeszcze kiedykolwiek tam wrócę?

Menu Karczmy Obrochtówka w Zakopanem z Kuchennych Rewolucji

Karczma Obrochtówka serwuje menu regionalne. Wraz z Mężem zamówiliśmy dwie zupy: kociołek (20 zł) i czosnkową z grzankami (10 zł). Na drugie danie placek po zbójnicku oraz jagnięcinę „Pod śniegiem” (52 zł).

Kociołek to zupa gulaszowa. Dobrze doprawiona, smaczna, ale chłodna. Zaskoczeniem były w niej grube kluski coś na podobieństwo kopytek. Spora ilość wołowiny jednak całość zbyt przeciętna, a cena wygórowana.

Kociołek – zupa gulaszowa

Zupa czosnkowa to, totalna porażka. Śmietana zważona. Ser po wrzuceniu wyglądał fatalnie, zrobiła się z niego rozpuszczona, tłusta maź do tego mocno wyczuwalny surowy czosnek. Pani kelnerka nawet nie zapytała dlaczego zupa została nie zjedzona, a była niejadalna.

Zupa czosnkowa z grzankami

Jagnięcina „Pod Śniegiem” z kaszą jęczmienną wspaniała! Mięso miękkie, delikatne w smaku, a na wierzchu kremowa, lekko puszysta śmietana. Naprawdę cudo! Ja bym nazwała tą potrawę „jagnięcina na chmurce”. Boska! Ostrości ma dodać ćwikła z chrzanem. Chrzanu nie lubię, wiec wybrałam kapustę zasmażaną, przyrządzaną z kapusty kiszonej. Ze sporą ilością kminku, trochę boczku.

Jagnięcina „Pod Śniegiem

Kapusta zasmażana

Placka po Zbójnicku jedliśmy w Obrochtówce za każdym razem. Na początku był bardzo dobry z niewielką ilością mąki, nieprzypalony, czyli zgodnie z wytycznymi Magdy Gessler. Z każdą wizytą jest coraz gorzej. Placek o nierównej grubości.  Z jednej strony cienki, z drugiej grubość na 3 centymetry. Przypalony, a w niektórych miejscach surowy. Ilość mąki porażająca. Jak, tak dalej pójdzie, to niedługo wyjdzie ciasto ziemniaczane 🙂 Gulasz z mięsa wieprzowego smaczny, ale tłusty. Niektóre kawałki, to praktycznie sam tłuszcz. Sos podobnie jak gulaszowa był chłodny.

Placek po zbójnicku

Kiedyś bardzo lubiłam odwiedzać w Zakopanem Karczmę Obrochtówka. Na ten moment mam mieszane uczucia. Jakość dań niedopilnowana. W tej chwili utrzymuje mnie tylko jagnięcina, która muszę przyznać, że jest wyborna! I to jest jedno z tych dań, które na pewno nieraz będę wspominać i oczekiwać na ponowną możliwość zachwycenia się nim. Takie chwile są naprawdę niespotykane. Co do reszty dań są lepsze restaurację chociażby Restauracja Regionalna Nosalowego Dworu. Całkiem niedaleko mieści się Mała Szwajcaria czy na Krupówkach Casa Mia. Co prawda z bardziej „egzotycznym” menu, ale jednak jakość utrzymana jest na wysokim poziomie. Restaurację kiedyś oceniałam na 5, dziś tylko jagnięcina zasługuję na pochwałę. 

Plus: duże porcje, karczma z historią
Minus: nierówna jakość
Polecam na:  rodzinny obiad
Godziny otwarcia: pon – nd 12-22
Adres: ul. Kraszewskiego 10 A | Facebook
Telefon: 18 206 29 79

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na