Jedna z najstarszych karczm w Zakopanem – Obrochtówka od 2013 roku cieszy się dużym zainteresowaniem. Wszystko za sprawą kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Jadłam tam tuż po nich i później podczas kolejnych wizyt w Zakopanem. Co się zmieniło i czy jeszcze kiedykolwiek tam wrócę?
Bardzo lubiliśmy w ich wykonaniu placki ziemniaczane i zwykle to na nie wracaliśmy. Ostatnim razem z mężem zamówiliśmy dwie zupy: kociołek (20 zł) i czosnkową z grzankami (10 zł). Na drugie danie oczywiśćie placek po zbójnicku (25 zł) oraz jagnięcinę „Pod śniegiem” (52 zł).
Kociołek to nic innego jak zupa gulaszowa. Dobrze doprawiona, smaczna, ale chłodna. Zaskoczeniem były w niej masywne kluski coś na podobieństwo kopytek. Spora ilość wołowiny jednak całość zbyt przeciętna, a cena wygórowana.
Zupa czosnkowa – totalna porażka. Śmietana zważona. Ser po wrzuceniu go do zupy wyglądał fatalnie. Zrobiła się z niego rozpuszczona, tłusta maź do tego mocno wyczuwalny był surowy czosnek. Pani kelnerka nawet nie zapytała dlaczego nie zjedliśmy.
Jagnięcina „Pod Śniegiem” z kaszą jęczmienną wspaniała! Mięso miękkie, delikatne w smaku, a na wierzchu kremowa, lekko puszysta śmietana. Naprawdę cudo! Ja bym nazwała tą potrawę „jagnięcina na chmurce”. Boska! Ostrości ma dodać ćwikła z chrzanem. Chrzanu nie lubię, wiec wybrałam kapustę zasmażaną ze sporą ilością kminku.
Placka po Zbójnicku jedliśmy w Obrochtówce za każdym razem, gdy przyjechaliśmy do Zakopanego. Po kuchennych rewolucjach był bardzo dobry z niewielką ilością mąki, nieprzypalony, czyli zgodnie z wytycznymi Magdy Gessler. Z każdą wizytą jednak jest coraz z nim gorzej. Placek o nierównej grubości. Z jednej strony cienki, z drugiej grubość ma 3 centymetry. Przypalony, a w niektórych miejscach surowy. Ilość mąki porażająca. Jak, tak dalej pójdzie, to niedługo wyjdzie ciasto ziemniaczane 🙂 Gulasz z mięsa wieprzowego smaczny, ale tłusty. Niektóre kawałki, to praktycznie sam tłuszcz. Sos podobnie jak gulaszowa był chłodny.
Karczma Obrochtówka – kiedyś moja ulubiona. Na ten moment mam mieszane uczucia. Jakość dań niedopilnowana. W tej chwili daniem dla, którego mogłabym wrócić to jagnięcina, która muszę przyznać, że jest wyborna! I to jest jedna z tych potraw, które na pewno nieraz będę wspominać i oczekiwać na ponowną możliwość zachwycenia się nim. Co do reszty dań są lepsze restaurację chociażby Restauracja Regionalna Nosalowego Dworu. Całkiem niedaleko mieści się Mała Szwajcaria czy na Krupówkach Casa Mia. Co prawda z bardziej „egzotycznym” menu, ale jednak jakość utrzymana jest na wysokim poziomie. Restaurację kiedyś oceniałam na 5, dziś tylko jagnięcina zasługuję na pochwałę.
Plus: duże porcje, karczma z historią
Minus: nierówna jakość
Polecam na: rodzinny obiad
Godziny otwarcia: pon – nd 12-22
Adres: ul. Kraszewskiego 10 A | Facebook
Telefon: 18 206 29 79
[…] Karczma Obrochtówka z Kuchennych Rewolucji […]
[…] Karczma Obrochtówka z Kuchennych Rewolucji […]
[…] Karczma Obrochtówka z Kuchennych Rewolucji w Zakopanem […]