ScrollToTop

Kaszotto z borowikami i cielęciną

60 minut 4 osoby
1 porcja 424,02 kcal B 21,30 g, W 29,74 g, T 23,97 g

Dziś przychodzę do Was z przepisem na kaszotto z grzybami. Po raz pierwszy w kuchni użyłam borowików niemrożonych – o niebo lepsze 🙂 Poza grzybami mamy tu również wspaniałą cielęcinę, którą bez problemu można zamienić na polędwiczkę wieprzową. Kaszotto z kaszy jęczmiennej i innymi rodzajami kasz jest świetną alternatywą dla włoskiego risotta. To mój ulubiony przepis z grzybami zaraz po sandaczu z kurkami pod beszamelem. Gorąco polecam!

Kaszotto z grzybami – przepis

160 g (szklanka po brzegi) kaszy jęczmiennej
60 g (4-5 łyżek) masło klarowane
litr-półtora bulionu (5-6 szklanek)
100 ml (pół szklanki) śmietanki 12%
50 g (5-6 łyżek) ser gruyere
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2 dłuższe gałązki rozmarynu

Cebulę szklimy na maśle (20 g). Na drugiej patelni podsmażamy borowiki z rozmarynem (20 g masła). Gałązki rozmarynu obieramy z listków, które następnie siekamy. Połowę wrzucamy do borowików. Na koniec dodajemy do nich połowę czosnku i chwilę smażymy. Mięso kroimy na małe kawałki, smażymy na reszcie masła. Dusimy w śmietance ok. 20 minut a na koniec solimy. W tym czasie, gdy cebula będzie gotowa wsypujemy opłukaną kaszę, borowiki, drugi ząbek czosnku, rozmaryn i podpiekamy razem. Wlewamy cześć bulionu. Gotujemy 15 minut a w między czasie podlewamy bulionem. Po tym czasie odparowujemy bulion, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy mięso ze śmietanką i ser. Wszystko razem mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu.

Smacznego!

Inne dania z grzybami:
Zupa krem z kurek z ziemniakami
Krem z grzybów leśnych Magdy Gessler

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na