ScrollToTop

Czy Magda Gessler potrafi gotować ?

Magda Gessler, a w zasadzie Magdalena Gessler. Tyle się o niej mówi, że gruba, że brzydka, że wypromowana i że nie potrafi gotować. Czy rzeczywiście tak jest ? Aby to sprawdzić postanowiłam odwiedzić jej restaurację w samym centrum Warszawy na placu Trzech Krzyży Ale GloriaPodobno jest to najlepsza Polska Kuchnia w Warszawie…

Zobacz wpis:
Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej Magdy Gessler

Wnętrze restauracji Ale Glorii…

Sama Magda Gessler opisuje restaurację:

(…) „W rozświetlonych wnętrzach, pełnych truskawkowych drzew i biegających po drewnianych podłogach gęsi, odnajdziecie polską sztukę kulinarną w światowym, wyjątkowym wydaniu. To połączenie zapomnianego świata z nowoczesną ideą kuchni, w której królują najlepsze polskie produkty.
To moja odpowiedź na zalewający Polskę bezrozumny globalizm. Jest pysznie… w AleGlorii!”

Restauracja Ale Gloria Magdy GesslerRestauracja Ale Gloria Magdy Gessler

W Ale Glorii byłam cztery może pięć razy. Prawda jest taka, że odwiedzając dane miejsce kilkukrotnie zawsze wychodzą niedociągnięcia. Najlepiej być trzy dni pod rząd w różnych porach dnia, wtedy bankowo coś pójdzie nie tak. Ostatnim razem w Ale Glorii zaliczyli jak nigdy dość poważną wpadkę, a pech chciał, że akurat planowałam ten wpis. Wchodząc do restauracji przywitał Nas Pan chyba menadżer. Niemiły, arogancki, bojowo nastawiony ogólnie rzecz ujmując chyba trochę odleciał. W dodatku nie chciał nas zaprowadzić do stolika w osobnej salce tam, gdzie chcieliśmy usiąść. Sytuację uratował kelner, który prawdopodobnie rozpoznał mnie i męża, ponieważ obsługiwał Nas innymi razy. Dzięki niemu usiedliśmy w ustronnym miejscu, w osobnej sali,  tam gdzie nikogo nie było.

Restauracja Ale Gloria Magdy GesslerRestauracja Ale Gloria Magdy Gessler

Menu w Ale Glorii

Karta w Ale Glorii jest przepiękna. Pojedyncze karty splecione kokardką. Opisy dań malownicze, a sama Magda Gessler z wykształcenia jest malarką. Jej artyzm ma przełożenie dosłownie na wszystko wokół. Wszędzie świeże kwiaty. Mamy nawiązanie do tradycji i kultury polskiej na co zawsze zwraca uwagę w programie Kuchenne Rewolucje.  W swojej restauracji częstuje gości kuchnią Młodej Polski. Ostatnim razem wybrałam zupę z gęsiny z pieczoną dymką i klapsą (grusza faworytka) oraz pierś gęsią na musie z szarej renety z aromatem Calvadosu podana z knedlami śliwkowymi. Oba dania z gęsiny przepyszne, ale moje serce przede wszystkim skradła zupa i knedle. Gruszka w połączeniu z bulionem po prostu genialne. Drugim odkryciem były knedle ze śliwkami, których nigdy wcześniej nie jadłam dodatkowo były otoczone w brązowym cukrze i podpieczone na patelni co na pewno nie raz wykorzystam u siebie w kuchni… Mięso również były pyszne, ale ja kocham wszelkiego rodzaju kluchy i od dzieciństwa kocham rosołek, a zupa z gęsiny to taki rosołek tyle, że o wiele bardziej aromatyczny i pyszniejszy 😉

zupa z gęsiny w restauracji Magdy Gessler Ale Gloriapierś gęsia w restauracji Magdy Gessler Ale Gloria

Zobacz wpis:
Gęsina według Magdy Gessler 

Królewska Beza Pavlova Magdy Gessler

Na deser był Królewski Tort Beza Pavlova z truskawkami, kremem amaretto i bezą włoską, który zamawiam za każdym razem i chyba tak już pozostanie do końca życia. Chyba, że przeprowadzę się kiedyś do Warszawy i będę miała możliwość częściej odwiedzać Ale Glorię, wtedy może spróbuję innego deseru. W każdym bądź razie na ten deser naprawdę warto wrócić do Warszawy, jest cudowny! Nie jadłam lepszego tortu i chyba w ogóle deseru.

Królewska beza Pavlova Magdy Gessler

Przepisy Magdy Gessler, które możesz sam wykonać w domu:
Krem z grzybów leśnych
Krem z buraka
Sandacz pod beszamelem kurkowym
Sałatka cezar z bitą śmietaną

Czy Magda Gessler potrafi gotować?

Wielokrotnie słyszałam, że Magda Gessler nie potrafi gotować. Została wypromowana i dlatego jest znana. Ludzie myślą, że jak ktoś nie gotuje na kuchni to nie potrafi tego robić. Ona w swoim życiu nagotowała się…  Będąc w Ale Glorii  od razu widać jej styl, to o czym mówi w Kuchnnych Rewolucjach.  Za każdym razem byłam bardzo zadowolona. Smak, prezentacja, jakość zawsze taka sama. Tylko proszę nie patrzeć na ceny. Mam wrażenie, że niektóre opinie, które czytam o restauracji są pisane przez osoby, które wychodzą do restauracji raz na rok. Można rozróżnić opinie wynikające rzeczywiście ze złej obsługi czy jakości dania, a wymyślanek podyktowanych cenami. Jeżeli każdą myśl kończy zdanie, że za drogo, to chyba nie ma o czym mówić. Sama byłam świadkiem fatalnego zachowania jednego z  pracowników u Pani Magdy, ale oceniam całokształt. Porcje są duże, ceny adekwatne do jakości. A jakość to nie tylko ciepłe i świeże danie. Na jakość składają się także lata nauki, doświadczenie i pozycja oraz popularność kucharza. Niektórzy sądzą, że to tylko jedzenie, a fiat i mercedes to tylko samochód 😉 Poza tym wielokrotnie jadłam w restauracjach, które serwowały mniejsze porcje za podobne pieniądze i jakoś nikt z tym nie dyskutuje.

Kochani mam nadzieję, że opinia przydatna i zachęciłam Was do odwiedzenia tak pięknej i pysznej restauracji, gdyby się coś zmieniło na niekorzyść oczywiście dam znać! 

*Zdjęcie Pani Magdy Gessler oraz wystroju restauracji „Ale Gloria” nie są mojego autorstwa. Pierwsze pochodzi ze strony www.plotek.pl natomiast wystrój jest ze strony restauracji.

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na