ScrollToTop

Ryba po grecku

3-4 godziny dla 10 osób
1 porcja 251,62 kcal B 27,95, T 7,61, W 19,06

Ryba po grecku jest u mnie na Święta Bożego Narodzenia od zawsze, ale wyobraźcie sobie, że ja, jem ją dopiero od 2 lat. Całe życie wyjadałam tylko sałatkę, myśląc, że jest tam karp. Dopiero 2 lata temu odkryłam Amerykę i dowiedziałam się, że Mama daje do niej dorsza, mintaja lub sandacza. Ja  najczęściej w kuchni wykorzystuje dorsza, tak więc, u mnie będzie dorsz po grecku 😉

Zapytałam Mamy czy ryba po grecku rzeczywiście ma coś wspólnego z Grecją? Czy to tylko nasz, polski wymysł? Odpowiedziała, że to polski wymysł 😉 Sprawdziłam i okazuje się, że w Grecji istnieje podobne danie i nosi nazwę „Psari Plaki”. Sposób przyrządzenia ryby po grecku odbiega znacznie od tradycyjnego przepisu, ale pierwowzorem było danie pochodzące właśnie z Grecji.

Przepis, który dziś wam prezentuje jest mojej mamy i on także różni się od greckiego oryginału. Dodatkowo przerobiłam go jeszcze ja 🙂 Zmniejszyłam znacznie ilość ketchupu, który zawiera cukier rafinowany. Odparowałam przecier pomidorowy i dodałam cukier brzozowy przez co, danie jest znacznie zdrowsze i w dalszym ciągu ma ten sam, smak i słodycz. Idealne na Wigilię, dla tych co nie lubią karpia.

Zobacz inne przepisy na Wigilię:
Krem z grzybów leśnych Magdy Gessler
Ciasto murzynek

Jak zrobić najlepszą rybę po grecku?

sałatka:
9 średnich marchewek
1 średnia pietruszka
1 por
ok 1/4 selera (170 g)
50 g olej kokosowy
woda
500 ml przecier pomidorowy
100 g cukier brzozowy
70 g ketchup
ryba:
1,5 kg dorsza lub mintaja/sandacza/ miruny/morszczuka
60 g mąki pszennej (wysypać więcej)
3 jajka + 1,5 łyżeczki soli
masło klarowane do smażenia

Obieramy warzywa i ścieramy na grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy warzywa. Chwilę podsmażamy, dolewamy wody i dusimy do chwili, gdy warzywa będą miękkie. W tym samym czasie do garnka wlewamy przecier pomidorowy i go odparowujemy. Po odparowaniu wsypujemy cukier brzozowy i mieszamy. Dodajemy przecier do warzyw. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wyciągamy ości, obtaczamy w mące i jajku z solą. Smażymy rybę i wykładamy na talerz. W głębokim naczyniu układamy warstwami na przemiennie rybę i sałatkę i wkładamy do lodówki.

*danie musi być zimne, wtedy jest najlepsze 🙂

Smacznego!

Zobacz wpisy:
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Sandacz pod beszamelem kurkowym Magdy Gessler 

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na