Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym rodzajem anemii. Nazywana jest również anemią z niedoboru żelaza (z łac. sideros = żelazo i penìa = ubóstwo) lub anemią wojenną. Jest to stan, w którym organizm nie posiada odpowiedniego poziomu żelaza, a to zaburza transport tlenu przez krew powodując m.in. zmęczenie i duszność.
Co to jest niedokrwistość z niedoboru żelaza?
Żelazo jest podstawowym minerałem dla niektórych funkcji biologicznych, w tym tworzenia hemoglobiny. W przypadku niedoboru żelaza, spowodowanego złym przyjmowaniem z pokarmem, problemami z wchłanianiem, utratą krwi, produkcja hemoglobiny jest niewystarczająca, co powoduje słabą cyrkulację tlenu w organizmie. Dotyczy wszystkich grup wiekowych, głównie dzieci, młodzieży, kobiet w wieku rozrodczym, ciężarnych i karmiących piersią.
Jakie są przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Niedokrwistość z niedoboru żelaza występuje, gdy organizm nie ma wystarczającego poziomu żelaza do produkcji hemoglobiny.
Hemoglobina to białko występujące w czerwonych krwinkach, które wiąże się z tlenem i przenosi go przez krew do zasilania mięśni, tkanek i narządów. Przyczyny braku żelaza mogą być różne:
Krwotoki i krwawienie. Utrata krwi, nawet jeśli nie jest zauważalna lub wewnętrzna, może prowadzić do obniżenia poziomu żelaza. Dzieje się tak często u kobiet w wieku rozrodczym podczas menstruacji. Krwawienie może być również utajone, powolne i przewlekłe, na przykład gdy dochodzi do utraty krwi wewnątrz organizmu, w związku z przepukliną rozworu przełykowego, polipem jelita grubego, wrzodem trawiennym lub guzem.
Słabe spożycie w żywieniu. Anemia może być spowodowana dietą, w której spożycie żelaza jest drastycznie zmniejszone. Jest to dość rzadki stan, ponieważ zróżnicowana dieta pozwala na otrzymanie odpowiedniej zawartości żelaza, ale może to być powiązane z zaburzeniami odżywiania lub zbyt drastyczną dietą.
Słaba absorpcja żelaza. W niektórych przypadkach mogą wystąpić defekty metaboliczne, które uniemożliwiają wystarczające wchłanianie żelaza wprowadzonego z pokarmem. Dzieje się tak np. w przypadku przewlekłych chorób jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna) lub celiakii, w której uszkodzenie kosmków jelitowych upośledza zdolność do „wydobycia” żelaza z pożywienia, uchyłków, guzów okrężnicy i żołądka.
Ciąża i karmienie piersią. Są to fazy krytyczne dla rezerw żelaza, ponieważ wymagają one większego zapotrzebowania na żelazo do rozwoju płodu.
Interwencje chirurgiczne. Interwencje, które doprowadziły do usunięcia lub ominięcia części przewodu jelitowego, mogą zmniejszyć zdolność wchłaniania żelaza.
Jakie są objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza zmieniają się w czasie. Początkowo mogą być łagodne, ponieważ organizm sam zaopatruje się w złogi żelaza obecne w postaci ferrytyny.
W miarę utrzymywania się niedoboru objawy nasilają się i mogą wystąpić: skrajne zmęczenie i osłabienie (astenia), bladość, drażliwość, bół głowy, bezsenność, duszność i duszność, ból w klatce piersiowej, zawroty głowy i zawroty głowy, zimne dłonie i stopy, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, przyspieszenie bicia serca, pieczenie w gardle, słaby apetyt, mrowienie w nogach.
Jak zapobiegać anemii z niedoboru żelaza?
Bardzo ważna jest profilaktyka, aby uniknąć niedokrwistości z niedoboru żelaza. Należy stosować zróżnicowaną dietę, w tym pokarmy bogate w żelazo, takie jak czerwone mięso, wieprzowina, zielone warzywa liściaste, orzechy, kurczak, owoce morza, fasola.
Pokarmom tym mogą towarzyszyć pokarmy o wysokiej zawartości witaminy C, które poprawiają wchłanianie żelaza. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jakie są pokarmy do jedzenia i dieta dla osób cierpiących na anemię?
Anemia jest jedną z głównych przyczyn zmęczenia, wyczerpania i zawrotów głowy, a ci, którzy na nią cierpią, opisują te objawy jako wyniszczające, aby móc stawić czoła normalnemu dniu. Jest to stan kliniczny polegający na zmniejszeniu liczby czerwonych krwinek oraz poziomu hematokrytu i hemoglobiny we krwi. Są one niewystarczające do dotlenienia tkanek i narządów.
Niedokrwistość może być spowodowana: utratą lub niedoborem krwi, wadami genetycznymi oraz chorobami jelit, które powodują zmniejszenie wchłaniania żelaza i witamin. Wszystkie przyczyny krwawienia mogą stanowić czynnik ryzyka anemii, na przykład ciężki cykl.
Jednym z czynników, który może narazić cię na ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza, jest ciąża, ponieważ wzrasta zapotrzebowanie na żelazo przez tkanki. Wśród przyczyn anemii należy pamiętać, że dieta może opierać się również na słabym przyswajaniu witamin B12 i B9, zwanych kwasem foliowym.
Istnieją różne postacie anemii i nie wszystkie muszą być leczone w ten sam sposób, dlatego każda dieta musi być uzgodniona na podstawie wizyty u specjalisty. Przypominamy, że konsultacja z lekarzem specjalistą lub dietetyk pomaga zapobiegać lub kontrolować każdy rodzaj anemii, zwróćmy się do naszego lekarza kierującego.
Ponadto przed rozważeniem leczenia, które ma zostać wdrożone, wskazane byłoby zrozumienie, co go spowodowało. To badanie ma za zadanie wymienić, jakie elementy należy jeść i jakie diety należy stosować u osób cierpiących na anemię.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Jest to przewlekła niedokrwistość charakteryzująca się małymi czerwonymi krwinkami i redukcją żelaza. W przypadku tego typu anemii zalecana dieta jest bogata w żelazo, wspierana również terapią lekową ustaloną z lekarzem.
Żelazo pochodzenia zwierzęcego nazywa się żelazem hemowym i nasze jelita są w stanie go łatwiej przyswajać. Wśród nich możemy wymienić chude czerwone mięsa, białe mięsa i niebieskie ryby.
W pokarmach pochodzenia roślinnego znajdujemy żelazo niehemowe, a jego wchłanianie ułatwia przyjmowanie witaminy C w tym samym posiłku. Wśród żywności pochodzenia roślinnego odwołujemy się do orzechów, zbóż, roślin strączkowych i warzyw.
Witaminę C znajdziemy natomiast w owocach cytrusowych, brokułach, sałacie. Witamina A może być również powiązana z żelazem niehemowym dla ułatwienia wchłaniania, jest zawarta w żółto-pomarańczowych owocach i warzywach. Jakie są pokarmy do jedzenia i dieta dla osób cierpiących na anemię.
Dodaj komentarz