ScrollToTop

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomiodorowym

120 minut dla 2-5 osób
1 porcja (2 gołąbki + sos) 413,76 kcal, B 12,44 g, W 11,79 g, T 18,09 g

Gołąbki z mięsem – moje nowe odkrycie. Przepis na domowe gołąbki w sosie pomidorowym to, pyszne i zdrowe danie. Świetne na upalne dni, ponieważ na zimno dzięki lekko kwaskowemu sosowi pomidorowemu, są mocno orzeźwiające. Świetne do diety pudełkowej. Farsz na gołąbki może być tak, naprawdę z każdego rodzaju mięsa. Poza ryżem może być użyta kasza gryczana i inne rodzaje kasz. Możemy zrobić gołąbki jarskie. Naprawdę kombinacji jest całe mnóstwo.

Zobacz wpis:
Kaszotto z borowikami i cielęciną
Krem z bobu z serkiem philadelphia i lazurem błękitnym
Sandacz z kopytkami z batatów pod kurkowym beszamelem
Domowe lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe z cukrem brzozowym

Przepis na domowe gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

farsz na gołąbki:
500 g mięsa wołowego (u mnie zrazówka)
500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka/szynka myszka)
200 g (1 szklanka/2 woreczki) ryżu białego
40 g (4 łyżki) masło klarowane
2 jajka
2 średnie cebule
bulion
czosnek
sól
sos:
1600 g (4 puszki) pomidorów z puszki
300 ml (1,5 szklanki) śmietanki 12%
100 g masła (pół kostki)
100 ml (pół szklanki) bulionu
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
4 ziela angielskie
4 listki laurowe
sól

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Myjemy, odcinamy głąb i obgotowujemy 8 minut (młoda kapusta). Nie można przesadzić z czasem gotowania, ponieważ liście będą się wtedy rozrywać. Po obgotowaniu liście rozdzielamy i kładziemy na talerz. Najmniejsze liście zostaną wykorzystane do wyściełania garnka. Gotujemy ryż i szklimy cebulę. Ja gotuję ryż 5-6 min krócej tak by nie był rozgotowany po ugotowaniu gołąbków. Na koniec dodajemy do cebuli zmiksowany czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy ryż i cebula przestygną, łączymy je razem z mięsem i jajkami. Następnie w liście zawijamy 80 g (1,5 łyżki) masy z mięsa i ryżu i układamy je ciasno w garnku. Zalewamy je bulionem do przykrycia i później w trakcie gotowania dolewamy. Gołąbki gotujemy ok 1h.

Sos natomiast zaczynamy od rozdrabniania i ucierania lubczyku, majeranku, ziela angielskiego w moździerzu. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, dolewamy bulionu i wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy jeszcze listki laurowe i sól. Gotujemy 15 min. Następnie wyciągamy z sosu liście laurowe i miksujemy wszystko dokładnie, dolewamy śmietanę i dodajemy masło. Odparowujemy aż sos zgęstnieje.

Smacznego!

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na