ScrollToTop

Lody czekoladowe i waniliowe z cukrem brzozowym

60 minut + zamrażanie 4 osoby
czekoladowe 1 porcja (1/4) 593,25 kcal B 10,16 g, T 43,73 g, W 46,99 g | waniliowe 1 porcja (1/4) 329,25 kcal B 9,19 g, T 21,07 g, W 38,05 g

Kilka tygodni temu kupiłam wszystkie składniki wraz z maszyną do zrobienia swoich pierwszych w życiu domowych lodów o smaku śmietankowym, waniliowym i czekoladowym, ale ciągle coś wypadało. W sobotę wreszcie nadszedł odpowiedni moment, aby je zrobić, ale niestety okazało się, że nie wyjęłam mieszadełek od nowiutkiej maszyny z pudełka, a pudełko zostało wyrzucone… Normalnie fatum! Z tego względu dzisiejsze lody zrobiłam tak naprawdę bez użycia maszyny.

Zobacz wpisy:
Sałatka cezar w bitą śmietaną Magdy Gessler
Ricotta Hotcakes – placuszki z ricottą
Czekoladowe naleśniki z truskawkami i syropem daktylowym
Przepisy na zdrowe koktajle truskawkowo-bananowe 
Krem z bobu z serkiem philadelphia i lazurem błękitnym

Domowe lody śmietankowe i waniliowe

500 ml mleka 3,2-3,8% (2,5 szklanki)
100 ml schłodzonej kremówki 30-36% (pół szklanki)
125 g cukier brzozowy, może być zwykły – 3/4 szklanki, ciut mniej 🙂
6 żółtek
2 laski wanilli

Do garnka wlewam mleko (bez kremówki!). Doprowadzamy do wrzenia. Następnie w misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki krem (mikserem). Gotujące się mleko wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Potem wszystko przelewamy z powrotem do garnka. W tym momencie otrzymujemy masę na domowej roboty lody śmietankowe natomiast lody waniliowe uzyskamy w chwili dodania ziarenek z laski wanilii.  Podgrzewamy wszystko by krem zgęstniał, ale nie może wrzeć. Przelewamy wszystko do naczynia, studzimy i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy kremówkę i mieszamy.

Lody czekoladowe (700 ml)

300 ml (1,5 szklanki) kremówki 30-36%
300 ml (1,5 szklanki) mleka 3,2-3,8%
90 g cukier brzozowy, może być zwykły (prawie połowa szklanki, ciut mniej 🙂
4 żółtka
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady – dobrej jakości
60 g (połowa i trochę 🙂 mlecznej czekolady – dobrej jakości
2 laski wanilii

Do garnka wlewamy mleko i kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie w misce ucieramy cukier  z żółtkami na gładki krem (mikserem). Dolewamy połowy zagotowanego mleka z kremówką i miksujemy. Przelewamy wszystko do drugiej części mleka. Całość podgrzewamy lecz nie możemy doprowadzić do wrzenia. Najlepiej chwilę przytrzymać i ściągać z ognia. Powtórzyć kilkukrotnie mieszając. Później łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki, a laski wanilii przecinamy na pół i wyciągamy ziarenka. Wszystko dodajemy do mleka. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści, jeśli byłby problem można zmiksować mikserem. Gotową mieszankę należy wystudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki.

Domowe lody bez maszyny

Aby wykonać prawidłowo domowe lody bez maszyny należy schłodzoną mieszaninę przełożyć do odpowiedniego pojemnika i zostawić ją kilka godzin w zamrażalce i ważne jest to, aby ją miksować co 30 min przez 3 godziny, aby nie powstawały kryształki lodu.

Ja natomiast nie miałam tyle cierpliwości i przelałam je od razu do specjalnych pojemniczków na lody i włożyłam do zamrażalki. I stało się –  powstały kryształki lodu 😛 Ale i tak domowe lody śmietankowe na patyku to jest poezja i żadne kryształki lodu nie są wstanie popsuć niczego 😉

Przepis na lody z maszyny

Przepis na lody z maszyny jest dużo mniej pracochłonny, ponieważ robot za nas miesza i nie musimy co chwilę tego robić. Schłodzoną mieszaninę przekładamy do pojemnika od maszyny i postępujemy według jej instrukcji obsługi.

*Przepis na lody pochodzi ze strony moje wypieki.

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na