ScrollToTop

Restauracja Essence w hotelu Odyssey

Dziś chciałam Wam przedstawić doskonałą restaurację pomimo lokalizacji w hotelu, a jest to połączenie niespotykane. Mowa o restauracji Essence w hotelu Odyssey, która nie dość, że jest restauracją hotelową to znajduje się w Dąbrowie koło Kielc. Tym samym potwierdza się to, co pisałam przy ostatniej, negatywnej recenzji restauracji hotelowej. Jeżeli jest dobra kuchnia, klient nie będzie miał problemu z dojazdem. Całe szczęście w 99% przypadków liczba gości mówi sama za siebie, a recenzja piszę się sama. W restauracji hotelu Odyssey pełna sala w wieczorny weekend, a i w poniedziałki, wtorki o 15 połowa sali i więcej zapełniona, a nie jest to mały lokal. Kuchnia wcześniej pod opieką Tomka Pawluska, w tej chwili Michała Markowicza jest rewelacyjna.

Zobacz wpis: 
Restauracja Glamour w hotelu Binkowski
Żółty Słoń Tomasza Pawluska

Menu restauracji hotelu Odyssey

W menu restauracji hotelu Odyssey znajdziemy wariacje na temat kuchni polskiej. Chociażby takie jak krem z kwaśnej kapusty (21 zł) z dodatkiem wędzonego boczku, skwarkami z dojrzewającej słoniny i żółtkami gravlax. Przyozdobiony listkami botwiny, młodymi pędami groszku, natką pietruszki i kroplami kwaśnej śmietany. Żółtka w formie galaretki bez wyraźnego smaku, urozmaicają prezentację. Krem smaczny z nutą chrzanu.

Krem z kwaśnej śmietany

Kolejną propozycją jest staropolska zupa grzybowa z pierogami z wołowiną (24 zł). To jedna z lepszych zup jakie jadłam. Aromatyczny wywar grzybowy z kapustą kiszoną, a w nim zanurzone trzy pierożki. Całość przypomina smak babcinych pierogów z mięsem i kapustą tyle, że w nowoczesnej formie.

Staropolska zupa grzybowa

Z drugich dań wypróbowaliśmy golonkę faszerowaną warzywami podaną na kapuście ze świeżym koperkiem, musztardą i chrzanem (49 zł), schab iberyjski z kością smażony w panierce podany na zasmażonej kiszonej kapuście i puree z ziemniaków (54 zł), pierś z perliczki na ziemniaczkach concasse z karmelizowanym porem i fasolką w otulinie z prosciutto (57 zł).

Golonka soczysta nadziana marchewką i selerem. Kapusta młoda, duszona z dodatkiem maggi, której mogło być trochę mniej. Podoba mi się sposób podania musztardy i chrzanu.

Golonka faszerowana warzywami na kapuście

Schab ze świnki iberyjskiej chrupiący, cudownie poprzerastany tłuszczykiem, co podbijało kubki smakowe do tego kapusta z grzybami i puree ziemniaczane dosyć tłuste. Całość może niezbyt dietetyczna, albo bardzo smaczna. W końcu to schabowy co nie? 😉

Pierś okazała się nóżką z perliczki 🙂 Udko dobrze upieczone, ziemniaki pokrojone w malutką kostkę smażone na oleju z koperkiem. Obok rolsy z pora i z zielonej fasolki zawiniętej w prosciutto, które dały powera całemu daniu.


Pierś  Udko z perliczki

Z dań rybnych spróbowaliśmy pieczonego fileta z okonia na puree truflowych ziemniaków ze smażonym zielonym groszkiem (45 zł) i halibuta z pieca podanego z boczniakami, dojrzewającą szynką i smażonymi ziemniakami na marchewkowym musie (48 zł).

Okonia jadłam po raz pierwszy w życiu. Smaczna ryba, co do samego dania wszystko razem nieźle smakowało. Nie do końca osobno szczególnie „puree z truflowych ziemniaków” mające dziwną konsystencję i smak. Danie dobre, ale w porównaniu do pozostałych nieco gorsze.

Filet z okonia i puree z truflowych ziemniaków

Smakowity, delikatny halibut został przyrządzony ze słonymi boczniakami z boczkiem. Ich wyrazistość ożywiła całą potrawę. Nieco egzotyki dodało pure marchewkowe, a zasadzie szafran w nim zawarty. Dokoła masa dodatków szpinak, botwinka, pomidorki cherry i jak ktoś lubi cytryna. Lekki, pożywny posiłek.

Halibut z pieca z musem marchewkowym

Na deser suflet czekoladowy (25 zł) i beza (25 zł). Beza niegumowa, dobrze wykonana z kremem ze świeżą figą, granatem i truskawką. Suflet piankowy, półpłynny z lodami z dużą ilością wanilii i sosem truskawkowym. Było to miłe zakończenie kolacji.

Suflet czekoladowy

Beza

Zobacz wpisy:
Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
PoRZECZKA – nowa restauracja w Kielcach
Restauracja Cremova
Ale Babeczka – ale cukiernia w Kielcach
Pizza Hut express – hit czy kit?
Si Senor – hiszpańska restauracja w Kielcach
Ajmere – Indie w Kielcach

Plus: kolorowa, nowoczesna polska kuchnia, piękna prezentacja dań, uśmiechnięta obsługa
Minus: kelnerzy zbyt często pytają o napoje
Polecam na: uroczystą kolację, randkę, spotkanie biznesowe
Godziny otwarcia: pon-nd 12-22
Adres: Dąbrowa 3 26-001 Masłów | WWW | Facebook
Telefon: 41 317 44 10 | 509 901 455

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na