ScrollToTop

Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór

W tym roku podczas pobytu w Zakopanem zatrzymaliśmy się w obiekcie Nosalowy Dwór Resort & SPA składającego się z czterech hoteli: 3*, 4* i 5* (Rezydencja I i II). My przebywamy obecnie w Grand Nosalowy Dwór (4*). Na początek słów kilka o tym miejscu. Hotel jest przepiękny. Położony w samym sercu Tatr, 100 m od stoku Nosal. Resort zaspokaja wszystkie potrzeby gości. Mamy tu Lobby bar, kawiarnię Panoramika, Centrum Wellness (basen, sauny), siłownię FIT & GYM, zabiegi SPA kliniki La Perla, pokój zabaw dla dzieci Pinokio, Centrum Kongresowe Gerlach i Centrum Konferencyjne Rysy. Śniadania różnorodne w formie szwedzkiego stołu. Wyrabiane ręcznie masło, czarnuszka, domowe wędliny, żurek, chleby na naturalnym, regionalnym zakwasie to tylko, niektóre produkty przygotowane na śniadanie.

Restauracja Nosalowy Dwór w Zakopanem – regionalna

W hotelu Nosalowy Dwór Resort & SPA  mamy trzy lokale gastronomiczne: Restaurację Regionalną, Grand i Rezydencję. Dziś chciałam wam przedstawić karczmę Balzera. Menu restauracji regionalnej Nosalowy Dwór to nic innego jak kuchnia zakopiańska. Na wejściu można poczęstować się świeżo upieczonym chlebem i smalcem oraz ogórkiem kiszonym i innymi sałatkami wraz z sosami, jest to całkowicie bezpłatne. Chleb wspaniały, chrupiący. Musieliśmy się pilnować, aby nie zjeść za dużo. Nie dalibyśmy rady, wtedy zjeść obiadu 😉

W Regionalnej Restauracji Nosalowego Dworu wypróbowaliśmy borowikową z łazankami (19 zł), góralską kwaśnicę (12 zł), gicz jagnięcą (69 zł) oraz jedno danie można powiedzieć łączone, ponieważ zamówiłam filety cielęce, których nie było tzn. były w trakcie marynowania i wymieniono je na polędwiczkę wieprzową. Tutaj często bywa, że niektórych dań nie ma. Wszystko robione jest na świeżo, nie ma odgrzewania. Wolę taką taktykę niż dostawać zeschnięte, stare jedzenie.

Borowikowa na dużej ilości grzybów. Charakterystycznie, na swój sposób zagęszczona. Posypana natką pietruszki. Powiem szczerze, że ostatnio tyle dostaję pietruszki, że zaczynam ją pomału lubić 😉 Kwaśnica nietłusta z ziemniakami, boczkiem i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Sporo ilość kminku i oczywiście pietruszka 😉

Borowikowa z łazankami

Góralska kwaśnica

Gicz duszona w warzywach z sosem pieczeniowym podkreślającym smak mięsa. Zamiast duszonych w białym winie filetów cielęcych podano grillowaną polędwiczkę. Sos ten sam co, do cielęciny czyli borowikowy na bazie śmietany z tymiankiem i lubczykiem. Oba mięsa soczyste w towarzystwie klusek śląskich z niewielką ilością mąki, bardzo delikatne. Idealne do tego typu dań.


Gicz jagnięca

Polędwiczka wieprzowa

W Restauracji Regionalnej jedliśmy jeszcze rosół (10 zł) i placek zbójecki (36 zł). Rosół wołowo-drobiowy z makaronem i marchewką. Placek zbójecki z kwaśną śmietaną i oscypkiem. Gulasz wołowy, lekko pikantny z dużą ilością mięsa. Placki ziemniaczane mogłyby zawierać mniej mąki, ale ogólnie wszystko bardzo udane. Porcje od serca, wszystko pachnące, starannie przyrządzone. Będę odwiedzać to miejsce z pewnością.


Placek Zbójecki

Plus: regionalne, smaczne jedzenie zawsze na świeżo i poczęstunek chrupiącym chleb i smalcem
Minus: częsty brak niektórych dań z karty
Polecam na:  obiadokolacje z rodziną
Godziny otwarcia: pon- nd 12-22
Adres: Oswalda Balzera 21d 34-500 Zakopane | WWW | Facebook | Instagram
Telefon: 18 202 24 00

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na