ScrollToTop

Restauracja Cremova

Moja przygoda z restauracją Cremova rozpoczęła się wraz z Festiwalem Smaku. Zachwycił mnie krem z kukurydzy i od tamtego czasu regularnie odwiedzam to miejsce.

Zobacz wpis:
Moja przygoda z Festiwalem Smaku 

Propozycje menu Cremovej

Restauracja Cremova w swoim menu prezentuje dania kuchni polskiej. Ogólnie potrawy są smaczne jednak poziom nie zawsze równy. Część dań jest wybitna, a zdarza się, że niektóre nie smakują zbyt dobrze. Najwięcej zastrzeżeń mam o dziwo do zup, a to przecież krem z kukurydzy przyciągnął mnie do Cremovej… Zacznę od tej najlepszej. Kwaśnica (15 zł) gotowana na żeberkach z dodatkiem ziemniaków, grzybów, boczku i kiełbasy. Teoretycznie dobra kwaśnica powinna być mocno kwaśna. Co prawda nie była, ale mi to akurat odpowiada. W karcie napisane jest, że do kwaśnicy podany zostanie żytni chleb z Piekiełka. Nie otrzymaliśmy żytniego pieczywa tylko pszenną bułkę poza tym główny opis dania sugeruje, że na talerzu będzie kawałek wędzonego żeberka. Dopiero niżej małym druczkiem pisze, że zupa gotowana jest na żeberkach. I to nie pierwszy raz, że potrawy nie są zgodne z opisem w karcie.

Kolejnym jest rosół na gęsinie (12 zł). W opisie widnieje informacja o ręcznie wyrabianym makaronie. Porcja, którą otrzymałam była z kupnymi kluseczkami. Co do samej zupy, rosół dobry, ale mógłby być gotowany na większej ilości mięsa i dłużej, wtedy miałby bardziej głęboki smak. Nie był wyczuwalny smak gęsiny, gdyby nie było kawałka mięsa w rosole nie wiedziałabym, że był gotowany na gęsinie.

Nieudaną propozycją jest krem z pieczonych buraków (12 zł). Podstawowy składnik zupy słabej jakości. Buraki miały ziemisty posmak dodatkowo brakowało pomysłu na ten krem. Zmiksowane buraki z bulionem i nic więcej. Ciekawym dodatkiem jest ser od państwa Łukasików jednak temperatura kremu była zbyt niska i ser nie rozpuścił się. Orzechy laskowe strzał w dziesiątkę, bardzo fajne połączenie.

I ostatnią pozycją jest krem z pieczonego czosnku i ziemniaków (12 zł) przyrządzany na bazie zakwasu wyrabianego na miejscu. Nie wiem czy to kwestia tego zakwasu czy po prostu spalonego czosnku, ale zupa miała gorzkawy smak. Chrupiący boczek na wierzchu rewelacja.

Co do dan głównych i menu lunch w Cremovej są naprawdę pyszne i przystępne cenowo. Do tego piękna prezentacja dań. Jest kolorowo, apetycznie. Porcje naprawdę duże. Dopiero teraz zwróciłam uwagę, że ani razu nie jadłam deseru w restauracji (poza Festiwalem Smaku), ale po drugim daniu nie jestem wstanie już nic więcej zjeść.

Pierwszą pozycją dań głównych jest kurczak zagrodowy z gnocchi (29 zł) podany z sosem z orzechów ziemnych, sałatką z roszponki i rukoli skrapianych olejem z pestek z dyni. Danie rewelacja. Kurczak przepyszny, kluseczki miękkie, sprężyste i ten orzechowy sos wspaniale wszystko łączył, a gdzie nie gdzie chrupały pestki dyni. Pikanterii dodawał sos z Jalapeno.

Druga w karcie jest polędwiczka wieprzowa zawinięta w boczek (30 zł) podana z zapieczonymi z oscypkiem ziemniakami i kapustą czerwoną z jabłkiem. Polędwiczka najlepsza jaką jadłam w życiu, przygotowana metodą sous-vide, zawinięta w boczku. Mięso przyrządzone perfekcyjnie, lekko różowe, miękkie, rozpływające się ustach. W połączeniu z  zapiekaną ziemniaczaną naprawdę przepyszne.

Z obecnego menu wypróbowaliśmy jeszcze schab z kością (29 zł) i policzki cielęce (35 zł). Schab chrupiący, soczysty do tego pure ziemniaczane i kapusta z wędzonką.

Policzki cielęce duszone w korzennym sosie śliwkowym mogłoby być ciut delikatniejsze. Ziemniaki opiekane w kaczym tłuszczu bardzo dobry pomysł. Jedyne zastrzeżenie do brokuła, łodyżki były surowe.

Zobacz wpisy:
Restauracja Glamour w hotelu Binkowski
Si Senor – hiszpańska kuchnia
Żółty Słoń Tomasza Pawluska
Ale Babeczka – cukiernia 
Ajmere – kuchnia indyjska

Lunch menu Cremova

Mimo kilku wpadek restauracja gotuję smacznie i warto ją odwiedzić. Na wyróżnienie zasługuje menu lunch. Różnorodne, ciekawe propozycje. Duże porcje za niewielkie pieniądze. Cena lunchu to 20 zł. W tej kwocie mamy zupę i jedno z trzech dań do wyboru. Wielkość podobno do pozycji z karty głównej. Dla przykładu placek po węgiersku i placuszki jaglane z gulaszem i colesławem.

 

Plus: kolorowe, nowoczesne dania, przytulne wnętrze
Minus: na ten moment nie do końca trafione zupy
Polecam na: spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad, kolację we dwoje, spotkanie biznesowe
Godziny otwarcia: pon- sb 10-22 nd 12-21
Adres: ul. Henryka Sienkiewicza 46 25-507 Kielce | Facebook | Strona WWW
Telefon: 884 867 897

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na