ScrollToTop

Restauracja Sztuczka – cudowne sztuczki

W przedostatni dzień, naszego tygodniowego pobytu w Gdańsku wybraliśmy się na wycieczkę do Sopotu na molo. Planowaliśmy wyjechać wcześniej i zjeść tego dnia w dwóch restauracjach zarówno w Sopocie jak i później w Gdyni natomiast dzień nam się trochę rozjechał. Za późno wstaliśmy i poszliśmy na śniadanie przez co, w życiu nie zjedlibyśmy dwóch obiadów. A Trójmiasto to kopalnia pysznych restauracji. Musielibyśmy przebywać tam, chyba z miesiąc i codziennie odwiedzać dwie restauracje, aby tych wszystkich, wspaniałych rzeczy spróbować. Ostatecznie tamtego dnia, wylądowaliśmy w restauracji Sztuczka w Gdyni. Mieliśmy dużo szczęścia, ponieważ nie zarezerwowaliśmy stolika, a sala była pełna. Zmuszeni półgodzinnym oczekiwaniem, obudziliśmy się kawą w niedalekiej kawiarni i wróciliśmy do Sztuczki na kulinarne….  sztuczki 🙂 I powiem Wam, że uśmiecham się w tej chwili sama do siebie, gdy przypominam sobie to miejsce….

Zobacz wpisy z innych restauracji w Trójmieście (Gdańsk): 
Prologue – nowoczesna kuchnia europejska
Zafishowani – restauracja rybna (i nie tylko)
Restauracja Gdańska z kuchnią polską
Restauracja Bazar

Menu gdyńskiej restauracji Sztuczka

W Sztuczce mamy do wyboru dania z karty głównej jak i menu degustacyjne złożone z 7 lub 10 dań. Na początek podano poczęstunek w postaci 3 rodzajów pieczywa: foccaci, chleba bezglutenowego i na zakwasie wraz z masłem palonym i solą oraz francuskiego chłodniku z ziemniaków i pora – vichyssoise.

foccacia, chleb bezglutenowy i na zakwasie

vichyssoise

Oboje na obiad zamówiliśmy krupnik (23 zł) oraz comber z królika (68 zł). Krupnik bardzo w nowoczesnej formie. Talerz głęboki dostaliśmy z samym nadzieniem bez części płynnej. Znajdowały się w nim lekko kwaskowe pure z buraka, marchewka i cebula pokrojona w malusieńką kosteczkę oraz prażona kasza pęczak, kawałek delikatnej wołowiny i emulsja estragonowa. Lekki, esencjonalny krupnik.

Krupnik

Comber z królika w wykonaniu kucharzy restauracji Sztuczka na długo zatrzymam w pamięci. Pamiętam, gdy wspólnie jedliśmy i zachwycaliśmy się wniebogłosy. I ciągle: a to próbowałeś? A to? A tego próbowałaś? Uwielbiam takie momenty.

Comber z królika podany z ravioli z królikiem. Z dużą ilością nadzienia, w którym poza królikiem znajdowało się sporo marchewki i natki pietruszki. Ciasto pierożka również miało w sobie natkę. Sam comber obłędny. Miękki, delikatny, niewyczuwalne żadne włókna. W konsystencji przypominał dosłownie masło. Na talerzu pojawiły się również korzeń pietruszki i chipsy z niego wykonane, które były boskie. Lekko słodkie i chrupiące. Chrupały nawet, gdy przez dłuższy czas dotykały pure. A pure były dwa rodzaje. Pierwsze z grzybów, a drugie z topinamburu z dodatkiem musztardy francuskiej. Oba kremowe, wyjątkowe…

comber z królika z ravioli z królikiem, purée z selera z grzybami, purée z topinamburu z gorczycą oraz korzeń pietruszki i estragon 

Wielka szkoda, że nie byliśmy wstanie zjeść deseru. Wyszliśmy zachwyceni. To jedno z tych miejsc, w których chce się ukraść kucharza do domu. Ja ostatnim razem w Trójmieście przeżywałam to uczucie trzykrotnie. Tutaj w Gdyni w restauracji Sztuczki i w Prologue oraz Zafishowanych w Gdańsku. Gorąco polecam.

Plus: cudowne, finezyjne dania
Minus: daleko od Kielc 🙂
Polecam na: randkę i inną wyjątkową okazję, spotkanie biznesowe
Godziny otwarcia: pon-pt  12-21 | sb-13-22 | nd 13-20
Adres:  Antoniego Abrahama 40 81-395 Gdynia | Facebook | Strona WWW | Instagram
Telefon: 58 622 24 94​

 

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na