Dziś przychodzę do Was z opinią o kolejnej restauracji Mateusza Gesslera. Niedawno opisywałam swojską Ćmę, która mieści się na przeciwko, dziś opisywanego wykwintnego Warszawskiego Snu. Obie restauracje są zaprojektowane przez rzeźbiarza Tomasz Górnickiego. Wnętrze eleganckie, inspirowane geometrią, mówiącej o historii i zmianie. Rzeźba wznoszącego się Anioła jest oznaką odradzającej się nadziei i życia. A, że ideą restauracji na warszawskich koszykach jest łączenie sztuki kulinarnej z artyzmem, bo gościna ma być uczutą dla ciała i ducha, to w Warszawskim Śnie nie mogło zabraknąć muzyki. Stąd też w restauracji odbywają się cyklicznie koncerty artystów.
Jest naprawdę nastrojowo. Na wejściu przemiły Pan zabiera kurtki. Piękne, przestronne, nietuzinkowe wnętrze. Za szklanymi oknami widoczna praca kuchni. Kucharz siekający tatara przy stoliku. Miła i profesjonalna obsługa. Do tego przesympatyczny menadżer służy pomocą. Zapamiętam to miejsce z pewnością do końca życia. W końcu u Mateusza Gesslera w Warszawskim Śnie spotkałam Kubę Wojewódzkiego i Renatę Kaczoruk.
Menu restauracji Mateusza Gesslera to przede wszystkim kuchnia polska, z francuskimi akcentami. Na początek zamówiliśmy consomme z grzybów z ravioli (36 zł). Consomme to nic innego jak długo gotowany rosół, tu na bazie grzybów. Dosłownie esencja smaku. Do tego pyszne, mięsne ravioli i warzywa w postaci cienkich nitek.
Consomme z grzybów
Na danie główne wybraliśmy policzki wołowe w sosie własnym z pure ziemniaczanym (56 zł). Policzki smaczne, miękkie jednak jadłam już delikatniejsze. Powinny być dłużej gotowane, ale ogólnie danie jak najbardziej smaczne.
Policzki wołowe w sosie własnym
Na deser zamówiłam tort makowy z porzeczką (28 zł) a Mąż warszawski karmelowy sen (28 zł). Tort jak dla mnie idealny na święta. Dosyć ciężki, kawowy, w środku z chrupiącymi akcentami.
Tort makowy z porzeczką
Warszawski karmelowy sen (28 zł). Ten deser zamówię następnym razem. To nie jest sen tylko marzenie…. Delikatny, śmietankowy wierzch, a w środku karmel. Na górze prażone migdały. Pyszny deser i dla mnie numer jeden całej kolacji.
Warszawski karmelowy sen
Plus: smaczna kuchnia, miła i profesjonalna obsługa, długie godziny otwarcia
Minus: na razie było wszystko ok 🙂
Polecam na: ważna uroczystość, randka, spotkanie biznesowe, lunch
Godziny otwarcia: pon-nd 12-01
Adres: ul. Koszykowa 63 00-001 Warszawa | Facebook | Strona WWW | Instagram
Telefon: 22 221 81 76
Dodaj komentarz