ScrollToTop

Sandacz pod beszamelem kurkowym z kopytkami z batatów

3 godziny 4 osoby
1 porcja (200 g ryby + 1/4 kopytek) 989,01 kcal B 54,09 g, T 43,56 g, W 95,95 g

Sandacz zapiekany pod beszamelem – brzmi szałowo, prawda? 😉 Zainspirowałam się filmikiem umieszczonym w sieci „grzecznej Magdy Gessler”. Na filmiku przyrządzała wraz z kucharzem-pomocnikiem napoleonkę, ale nie był to deser tylko ryba pieczona w sosie beszamelowym. Sos został „uszlachetniony” żółtkami, kurkami i serem gruyère. Danie nazywa się napoleonką, ponieważ kawałki ryby ułożone są piętrowo. U mnie wersja bez przekładania.

Do sandacza pod beszamelem podałam bezglutenowe kopytka z batatów, co akurat było moim pomysłem na węglowodanowy dodatek do tego dania. Nie tylko wspaniale wyglądają, ale też idealnie pasują do beszamelu. Są zdrowsze od tradycyjnych kopytek. Wykonane z mąki kukurydzianej, a nie pszennej, a kopytka kukurydziane nie zawierają glutenu. Sosu z przepisu wyjdzie bardzo dużo. Możemy z nim podać w inne dni – polędwiczki wieprzowe.

Dla mnie ryba zapiekana pod beszamelem Magdy Gessler, to absolutny hit. Będę jadła go, co rok w sezonie grzybowym, podobnie jak krem z kurek z ziemniakami.

Ryba zapiekana pod beszamelem – przepis 

ryba
800 g filet z sandacza
45 g masło klarowane (3 łyżki)
2 jajka
mąka (do obtoczenia)
sól
kurki
600 g kurki (3 opakowania po 200 g 🙂
50 g masło klarowane (3,5 łyżki)
beszamel
100 g masło (pół kostki)
100 g mąki pszennej (1 szklanka)
1,3 litra mleka (6,5 szklanek)
40 g ser gruyère (4 łyżki) + odrobinę do posypania 🙂
2 żółtka
+ kurki

Najpierw polecam wrzucić bataty do piekarnika 🙂 Myjemy kurki i podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, aż będą gotowe do spożycia. Na suchej patelni prażymy mąkę tak, aby nie zbrązowiała. Dodajemy masło i mieszamy z mąką. Następnie dolewamy gorące mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy energicznie, uważamy na grudki. Do sosu dodajemy gałkę muszkatołową, kurki, ser gruyère na koniec żółtka. Podgrzewamy sos, ale nie zagotowujemy, ponieważ żółtka nam się zetną. Próbujemy i solimy do uzyskania idealnego dla nas smaku. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni w tym samym czasie sandacza myjemy, suszymy i obtaczamy w mące i jajku. Smażymy go na rozgrzanym maśle klarowanym. Przekładamy go do brytfanki polewamy beszamelem (1/3 sosu) i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika. Zapiekamy 3-5 minut aż ser się rozpuści.

Idealny dodatek do zapiekanej ryby – bezglutenowe kopytka z batatów

500 g pure z batatów (700-800 g surowych)
100 g mąki kukurydzianej (80% szklanki)
80 g mąki ziemniaczanej (połowa szklanki)
20 g grana padano (2 łyżki)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

Bataty myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 1-1,5 h w zależności od wielkości batatów. Najlepiej bataty porozcinać na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże. Upieczone bataty studzimy, wyciągamy miąższ i przekładamy do miski.  Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, grana padano, sól, gałkę muszkatołową i zagniatamy. Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części, formujemy płaskie ruloniki i tniemy na skos jak normalne kopytka. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody (dodać mało soli by nie zabić ich słodkości). Lekko mieszamy. Kopytka są gotowe, gdy wypływają na wierzch.

*Przepis na kopytka z batatów zaczerpnęłam z bloga z przepisami wegańskimi truetastehunters

Smacznego!

Zobacz wpis:
Kaszotto z borowikami i cielęciną
Krem z buraka Magdy Gessler
Krem z grzybów leśnych Magdy Gessler
Schronisko Smaków Magdy Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na