ScrollToTop

Schronisko Smaków Magdy Gessler

Jestem wielką fanką Magdy Gessler, dlatego będąc w Zakopanem nie mogłam ominąć jej nowej restauracji w Bukowinie Tatrzańskiej Schronisko Smaków. Od początku miejsce mocno mnie intrygowało, ponieważ nie jest to restauracja wykwintna jak Ale Gloria czy u Fukiera w Warszawie, więc byłam bardzo ciekawa takiej odsłony Pani Magdy. Restauracja składa się z trzech pięter. Na pierwszym i drugim poza salami dla gości są zewnętrzne tarasy z widokiem na góry. Obok lokalu są lody Magdy Gessler i spiżarnia schroniska smaków 😉 Minusem jest parking tzn. jego druga część nieutwardzona o bardzo dużym nachyleniu. Auta przez to mają problem z wjazdem i wyjazdem. Całe szczęście zatrudniony jest sympatyczny, młody chłopak, który pomaga gościom się nie zawiesić 😉

Zobacz wpisy:
Czy Magda Gessler potrafi gotować? Recenzja restauracji Ale Gloria
Gęsina według Magdy Gessler
Krem z buraka Magdy Gessler
Krem z grzybów leśnych Magdy Gessler
Sałatka cezar z bitą śmietaną Magdy Gessler

Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej Schronisko Smaków Magdy Gessler – menu

Magda Gessler za każdym razem w Kuchennych Rewolucjach podkreśla istotę znajomości lokalnej historii, tradycji oraz używania produktów danego regionu w kuchni przy tworzeniu restauracji i tak też postępuje u siebie. Menu Schroniska Smaków oparte jest na produktach z Podhala. Nie zabraknie oscypka, baraniny, jagnięciny czy alkoholi regionalnych. Schronisko Smaków poza tradycyjnymi daniami zaskakuje burgerami, stekami, sałatką z krewetek i makaronem z pesto. Każdy znajdzie coś dla siebie.

W pierwszy dzień zamówiliśmy krem z pomidorów (19 zł), kwaśnicę (16 zł), konfitowane udo kacze (39 zł) + kasza pęczak z grzybami (10 zł) i długo duszoną gicz cielęcą (52 zł) + domowe buraki na ciepło z masłem i śmietaną (8 zł).

Porcje zup naprawdę duże. Krem z pomidorów gęsty na wzór włoskiego oryginału, ale zrobiony po polsku. Zamiast parmezanu, bryndza i kwaśna śmietana do tego grzanki z polskiego chleba, lubczyk i genialny pulpecik z naszej jagnięciny.

Krem z pomidorów z grzankami, klopsikiem jagnięcym i odrobiną bryndzy

Kwaśnica na bogato. Duża porcja pysznej kapusty, ziemniaków, żeberka i chrupiących skwarek.. Na górze chips chlebowy. Pani Magda nazwała, go w karcie żaglem z wiejskiego chleba.

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem, żaglem z wiejskiego chleba i chrupiącymi skwarkami

Udko kacze soczyste w połączeniu ze słodkim sosem ze śliwek, moreli i fig z dodatkiem goździków, cynamonu – kosmos. Obok kaczki pieczone jabłko z żurawiną. Powiem szczerze, że nie przepadam za jabłkiem w takiej formie i zawsze jem kaczkę, a jabłko zostawiam. Do tego wybrałam kaszę pęczak z grzybami. Szkoda, że była chłodna. Dużo grzybów, natki pietruszki i trochę masła na wierzchu, które nie mogło się rozpuścić.

Konfitowane udo kacze z sosem ze śliwek, moreli i fig z jabłkiem nadziewanym żurawiną

Niestety gicz cielęca była całkowicie skopana i danie zwróciliśmy. Mięso okropnie przesolone do tego było podane puree, które również było bardzo słone ze względu na obecność kaparów. Gicz przesuszona, a jest to cielęcina, więc powinna być naprawdę delikatna. Danie nie do zjedzenia oprócz buraków ze śmietaną i masłem, które są słodkie i kremowe.

Długo duszona gicz cielęca z nutą oliwy truflowej na zielonym puree z kaparów i kopru 

Na deser tarta czekoladowa z gałką lodów śmietankowych. Przyjemny deser z musem czekoladowym. Nie wiem dlaczego w opisie jest „płynąca tarta czekoladowa”. Nadzienie nie było płynne. Oprócz lodów była jeszcze kwaskowa konfitura malinowa.

Płynąca tarta czekoladowa z robioną u nas konfiturą malinową i lodami śmietankowymi

Beza jest cudowna! Podobna do tej z Ale Glorii, którą kocham. Zamiast kremu alkoholowego jest krem śmietankowy z dodatkiem owoców: brzoskwini, ananasa, grejpfruta. Beza perfekcyjnie upieczona. Na wierzchu ten sam truskawkowy sos co, w Warszawie. Musicie koniecznie jej spróbować!

Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

Drugi dzień w Schronisku Smaków

Nie planowaliśmy drugich odwiedzin Schroniska Smaków, ale gdy zamówiliśmy w pierwszym dniu swoje dania, zauważyliśmy, że kelnerki przynoszą głównie do stolików imponujące burgery, więc musieliśmy ich spróbować. Do wyboru są 4 rodzaje. Dwa z amerykańskiej wołowiny sezonowanej, jeden jagnięcy i wersja wegetariańska. My zamówiliśmy te z wołowiny. Każdy ma sałatę, ogórka konserwowego, pomidora, sos BBQ. Pierwszy jest z serem cheddar, cebulą czerwoną i bekonem (37 zł). Drugi natomiast jest z serem pleśniowym, grillowanymi pieczarkami i konfiturą z cebuli (39 zł). Do każdego podawana jest porcja frytek.

Burger z amerykańskiej wołowiny sezonowanej, chrupiący bekon, ser cheddar, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, sałata, BBQ

Zobacz wpisy:
Casa Mia – odmienna restauracja na Krupówkach
Mała Szwajcaria przy samym centrum Zakopanego
Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór

Burgery bardzo dobre. Chyba najlepsze ze wszystkich dań obiadowych, które spróbowaliśmy. Nie potrafię zdecydować czy nr 1 lepszy czy 2. Pierwszy klasyczny, drugi w sumie też. Ja bardzo lubię połączenia słonego ze słodkim dlatego często zamawiam takie dania jak kaczka z musami owocami czy dania, gdzie jest połączenia serów z czymś słodkim. Mięso mocno zmielone, dobrze przyprawione. Bułka podobna do tych z lidla wiejskich. Na pierwszej połówce rewelacyjne masło czosnkowe, na drugiej BBQ. Sałata to w zasadzie mix salat i jedna z nich psuła smak, ponieważ była gorzka. Frytki świeżutkie, chrupiące. W środku miękkie, podane w metalowych koszyczkach, aby nie parowały i nie traciły chrupkości. Tak też się stało. Chrupkość zachowana do ostatniej frytki. Cena burgerów wysoka, ale naprawdę warto.

Burger z amerykańskiej wołowiny sezonowanej, ser pleśniowy, grillowane pieczarki,  ogórek konserwowy, pomidor, sałata, konfitura z czerwonej cebuli, BBQ

I dla Was specjalnie kolejny deser wypróbowany, a mianowicie ciasto marchewkowe z nadzieniem cytrynowym i parfait chałwowe na chrupiącym spodzie z praliną naszego wyrobu (23 zł). Ciasto marchewkowe nie zbyt marchewkowe. Góra biała z serka homogenizowanego, jedynie dół z marchewki, ale nie dominował. Drugie ciacho identycznie podane o smaku chałwy. Górna warstwa smooth, w dolnej wyczuwalne są niteczki chałwowe. Ozdoby z ruloników i pralin czekoladowych z nadzieniem jagodowym. Praliny nie za dobre, ze względu na zbyt grubą czekoladę. Deser dobry, ale beza najlepsza.

Ciasto marchewkowe z nadzieniem cytrynowym i parfait chałwowe na chrupiącym spodzie z praliną naszego wyrobu

Plus: porcje od serca, różnorodne menu
Minus: parking (druga część)
Polecam na:  rodzinny obiad
Godziny otwarcia: pon- czw 12-21, pt 12-22, sb 12-23, nd 12-22
Adres: ul. Tadeusza Kościuszki 94 34-530 Bukowina Tatrzańska | WWWFacebook | Instagram
Telefon: 608 131 517

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na