ScrollToTop

Spaghetti carbonara na wypasie

40 minut 2 osoby
1 porcja (1/2 przepisu) 1145 kcal B 65,89, T 64,13, W 73,53

Ci co mnie dłużej czytają wiedzą, że zdecydowanie jestem typem słonym i tłustym, a nie słodkim. Uwielbiam tłuste jedzenie. Kiedyś kochałam namiętnie chipsy dziś to, jest zdecydowanie spaghetti carbonara ze śmietaną, tiramisu, torty. No po prostu kocham wszystko co tłuste, ale jednak mieszczące się w granicach zdrowia, a więc na dobrych jakościowo produktach. Tanim fast foodom i wypiekom zdecydowanie mówię nie! Torty i tiramisu odświętnie, ale tylko domowe lub w dobrych restauracjach!

Zobacz wpis:
Sałatka Cezar z bitą śmietaną wg przepisu Magdy Gessler
Sandacz pod beszamelem kurkowym z kopytkami z batatów
Krem z kukurydzy na mleczku kokosowym
Czekoladowe naleśniki z bananem i masłem orzechowym

Spaghetti Carbonara ze śmietaną i boczkiem

Dla mnie carbonara z boczkiem jest rewelacyjnym posiłkiem. Szczególnie lubię ją przygotowywać na zimowe śniadanie, wtedy jest mi ciepło i przyjemnie. I przez pół dnia nie muszę myśleć o jedzeniu. Warunek jest jeden. Musi być wiejski boczek, a najlepiej, gdy mam też od kochanej Teściowej jajka ekologiczne od szczęśliwych kurek 🙂 Połączenie idealne…

Daje Wam mój sposób na carbonarę ze śmietaną i boczkiem tak, aby była jak najbardziej zdrowa czyli miała najwięcej zdrowych omega 3. Pierwsza rzecz to podwójne żółtka. Zauważcie, że sos wlewa się na koniec i tylko delikatnie podgrzewa. W taki sposób drogocenne omega nie ucierpią ani z żółtek ani z oliwy. W większości przepisów dodaje się jedno żółtko na porcję. Cebula smażona jest na oliwie co może zatracić jej wspaniałe właściwości. Nie bójcie się boczku i innych tłustszych mięs. One w dużej mierze również zawierają zdrowe tłuszcze. Małym grzeszkiem carbonary jest śmietana, ale jeżeli nie przesadzamy i na co dzień wybieramy w przewadze oleje roślinne to raz na jakiś czas nikomu nic nie zaszkodzi. Parmezan ma dużo magnezu i niepowtarzalny smak. Warto używać go w kuchni!

Takiej carbonary nie spotkacie w żadnej restauracji nawet najlepszej. Musiałby chyba kosztować z 50 zł! A w domu warto raz na jakiś czas zaszaleć i zrobić takie pyszności! Kosztuje nas to znacznie mniej, ale smak jest niezapomniany 🙂

Przepis na carbonarę dla 2 osób

ok 450 g boczku wiejskiego
200 g makaronu durum
140 g śmietana 32% lub 36%
30 g parmezan (ew. grana padano)
4 żółtka
2 łyżki oliwy dobrej jakości
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Wiejski boczek jest bardzo tłusty tj. 3/4 i więcej to tłuszcz dlatego większość odkrawam (zostawiam 15-20%). Z 450 g mięsa zostaje mi 300 g. Wrzucam je na patelnie i rumienię. Gotowy boczek odcedzam z tłuszczu i przekładam go do osobnego naczynia. Siekam cebulę i szklę ją na pozostałym tłuszczu z boczku. Na koniec podsmażam czosnek przeciśnięty przez praskę lub zmiksowany w robocie. Nastawiam makaron i gotuje zgodnie z tym, co pisze na opakowaniu. W między czasie w osobnej miseczce wlewam śmietanę, dodaję żółtka, parmezan, oliwę, cebulę z czosnkiem odcedzoną z tłuszczu oraz sól i mieszam. Po ugotowaniu makaron przekładam na patelnie. Dodaję do niego boczek i dodatki z miseczki. Następnie wszystko mieszam i podgrzewam. Warto po kilku sekundach ściągać patelnie z palnika, aby żółtka się nie ścięły. Gdy sos lekko zgęstnieje przekładamy na talerze. Na koniec jeśli lubicie można posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego! 🙂

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na