ScrollToTop

Spaghetti carbonara na wypasie

Ci co mnie dłużej czytają wiedzą, że zdecydowanie jestem typem słonym i tłustym a nie słodkim. Uwielbiam tłuste jedzenie. Kiedyś kochałam namiętnie chipsy dziś to, jest zdecydowanie włoska carbonara, tiramisu, torty, ale też posiłki oparte na zdrowych tłuszczach roślinnych. No po prostu kocham wszystko co tłuste, ale jednak mieszczące się w granicach zdrowia, a więc na dobrych jakościowo produktach. Tanim fast foodom i wypiekom zdecydowanie mówię nie! Torty i tiramisu odświętnie, ale tylko domowe lub w dobrych restauracjach!

Spaghetti Carbonara ze śmietaną i boczkiem

Dla mnie carbonara z boczkiem jest rewelacyjnym posiłkiem. Szczególnie lubię ją przygotowywać na zimowe śniadanie, wtedy jest mi ciepło i przyjemnie. I przez pół dnia nie muszę myśleć o jedzeniu. Warunek jest jeden. Musi być wiejski boczek, a najlepiej, gdy mam też od kochanej Teściowej jajka ekologiczne od szczęśliwych kurek 🙂 Połączenie idealne…

Daje Wam mój sposób na carbonarę ze śmietaną i boczkiem tak, aby była jak najbardziej zdrowa czyli miała najwięcej zdrowych omega 3. Pierwsza rzecz to podwójne żółtka. Zauważcie, że sos wlewa się na koniec i tylko delikatnie podgrzewa. W taki sposób drogocenne omega nie ucierpią ani z żółtek ani z oliwy. W większości przepisów jest jedno żółtko na porcję, a cebula smażona jest na oliwie co może zatracić jej wspaniałe właściwości. Nie bójcie się boczku i innych tłustszych mięs. One w dużej mierze również zawierają zdrowe tłuszcze. Małym grzeszkiem carbonary jest śmietana, ale jeżeli nie przesadzamy i na co dzień wybieramy w przewadze oleje roślinne to raz na jakiś czas nikomu nic nie zaszkodziło. Parmezan ma dużo magnezu i niepowtarzalny smak. Warto używać go w kuchni!

Takiej carbonary nie spotkacie w żadnej restauracji nawet najlepszej. Musiałby chyba kosztować z 50 zł! A w domu warto raz na jakiś czas zaszaleć i zrobić takie pyszności! Kosztuje nas to znacznie mniej, ale smak jest niezapomniany 🙂

Przepis na carbonarę dla 2 osób

ok 450 g boczku wiejskiego
200 g makaronu durum
140 g śmietana 32% lub 36%
30 g parmezan (ew. grana padano)
4 żółtka
2 łyżki oliwy dobrej jakości
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Wiejski boczek jest bardzo tłusty tj. 3/4 i więcej to tłuszcz dlatego większość odkrawam (zostawiam 15-20%). Z 450 g mięsa zostaje mi 300 g. Wrzucam je na patelnie i rumienię. Gotowy boczek odcedzam z tłuszczu i przekładam go do osobnego naczynia. Siekam cebulę i szklę ją na pozostałym tłuszczu z boczku. Na koniec podsmażam czosnek przeciśnięty przez praskę lub zmiksowany w robocie. Nastawiam makaron i gotuje zgodnie z tym, co pisze na opakowaniu. W między czasie w osobnej miseczce wlewam śmietanę, dodaję żółtka, parmezan, oliwę, cebulę z czosnkiem odcedzoną z tłuszczu oraz sól i mieszam. Po ugotowaniu makaron przekładam na patelnie. Dodaję do niego boczek i dodatki z miseczki. Następnie wszystko mieszam i podgrzewam. Warto po kilku sekundach ściągać patelnie z palnika, aby żółtka się nie ścięły. Gdy sos lekko zgęstnieje przekładamy na talerze. Na koniec jeśli lubicie można posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego! 🙂

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na