Wyobraźnia szalała i wymodziła zupę krem z bobu. Pierwszą wersję zrobiłam z mascarpone natomiast ostatnio nie zdążyłam pojechać do sklepu, w którym kupuję dobrej jakości serek, a niestety większość firm oferuje w gratisie chemiczny posmak – nawet ten najbardziej popularny! Nie wiem dlaczego ludzie tego nie czują… Nie było mascarpone, więc kupiłam serek philadeplhia. Zastępnik okazał się genialnym pomysłem. Ma tak samo gęstą konsystencję, ale połowę mniej tłuszczu i kalorii. W smaku zerowa różnica. Należy jedynie uważać z solą, ponieważ serek philadeplphia jest słony.
Zobacz wpis:
– Sandacz z kopytkami z batatów pod kurkowym beszamelem
– Kaszotto z borowikami i cielęciną
– Domowe lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe z cukrem brzozowym
Bób niedługo nie będzie dostępny, także róbcie szybko! A o to składniki potrzebne do wykonania kremu z bobu:
1 kg surowego bobu
ok. 400 ml bulionu (2 szklanki)
2 cebule średniej wielkości
70 g ser lazur błękitny (może być ew. memel blue)
50 g philadelphia (ew. czubata łyżka mascarpone)
30 g masło klarowane (2 łyżki)
3 ząbki czosnku
cukier
sól
Do wody, w której będziemy gotować bób dodajemy dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Bób gotujemy około 20 minut, aż do miękkości. Podczas gotowania bobu na maśle szklimy cebulę. Na sam koniec dodajmy czosnek i chwilę podsmażamy. Ugotowany bób obieramy ze skórki. Łączymy go z cebulą i masłem, dodajmy bulion. Krem ma być gęsty więc dolewamy bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, miksujemy blenderem. Podgrzewamy, wrzucamy ser i czekamy, aż się roztopi.
Smacznego!
Lubisz zupy kremy ? To z pewnością polubisz krem kurkowy z ziemniakami i krem z grzybów leśnych Magdy Gessler.
Zobacz wpis:
– Krem z kukurydzy na mleczku kokosowym
[…] wpis: – Krem z bobu z serkiem philadelphia i lazurem błękitnym – Czekoladowe naleśniki z truskawkami i syropem daktylowym – Domowe lody śmietankowe, […]