ScrollToTop

Krem z buraka Magdy Gessler

3-4 godziny 6 osób
1 porcja 330 kcal B 7,91 g. T 18,43 g, W 28,49 g

Krem z buraków to coś niesamowitego, a ze śmietaną to po prostu petarda! Wspaniała propozycja na jesień i zimę. Przepis jest autorstwa Magda Gessler, która lubi w swojej kuchni używać oleju słonecznikowego. Olej słonecznikowy ma specyficzny smak. Próbowałam z nim tatara również w wersji Pani Magda i przyznam szczerze, że nie smakowało mi to strasznie. Nie wyobrażam sobie z nim, także sałatek i niczego innego, co wymaga jeść go na surowo, ale do zup jak najbardziej. Warto urozmaicić swoją dietę o nasze polskie oleje. Użyłam oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno.

Zupa z pieczonych buraków z dodatkiem pomidorów z puszki, a olej słonecznikowy jako subtelny dodatek nadaje niepowtarzalnego posmaku.

Krem z buraków – przepis

2 kg buraków
3 puszki pomidorów bez skórki
1,5 -2 litry bulionu (7-10 szklanek)
50 g olej słonecznikowy (5 łyżek)
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
50 g śmietany na 1 talerz (1 czubata łyżka)

Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Buraki obieramy ze skóry i myjemy. Dzielimy je na połówki i każdą zawijamy w sreberko. Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższych poziomach. Pieczemy 2 h. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeżeli nie to wydłużamy czas o 30 minut. Ponownie sprawdzamy. Pieczemy aż będą miękkie. Następnie buraki studzimy i obkrajamy przypalone kawałki buraka. W tym czasie szklimy cebulę na oleju słonecznikowym. Na koniec dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Buraki przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, pomidory, wlewamy bulion. Miksujemy a na koniec solimy według uznania.

Smacznego!

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na