ScrollToTop

Krem z buraka Magdy Gessler

3-4 godziny 6 osób
1 porcja 330 kcal B 7,91 g. T 18,43 g, W 28,49 g

Pyszna zupa krem z buraka pieczonego. Ze śmietaną petarda! Wspaniała propozycja na jesień i zimę. Przepis na krem z buraków jest autorstwa Magda Gessler, która lubi w swojej kuchni używać oleju słonecznikowego.  Olej słonecznikowy ma specyficzny smak. Próbowałam z nim tatara, ponieważ Pani Magda taki przepis zaproponowała i przyznam szczerze, że nie smakowało mi to strasznie. Nie wyobrażam sobie z nim, także sałatek i niczego innego, co wymaga go, jeść na surowo, ale do zup jak najbardziej. Warto urozmaicić swoją dietę o nasze polskie oleje. Użyłam oleju nierafinowanego, tłoczonego na zimno.

Olej słonecznikowy jako subtelny dodatek nadaje niepowtarzalnego posmaku kremowi buraczkowemu. W zasadzie to u mnie jest to krem burczano-pomidorowy. Użyłam do niego pomidorów z puszki.

Krem z buraków Magdy Gessler

2 kg buraków
3 puszki pomidorów bez skórki
1,5 -2 litry bulionu (7-10 szklanek)
50 g olej słonecznikowy (5 łyżek)
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
50 g śmietany na 1 talerz (1 czubata łyżka)

Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu. Buraki obieramy ze skóry i myjemy. Dzielimy je na połówki i każdą zawijamy w sreberko. Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższych poziomach. Pieczemy 2 h. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeżeli nie to wydłużamy czas o 30 minut. Ponownie sprawdzamy. Pieczemy aż będą miękkie. Następnie buraki studzimy i obkrajamy przypalone kawałki buraka. W tym czasie szklimy cebulę na oleju słonecznikowym. Na koniec dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Buraki przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, pomidory, wlewamy bulion. Miksujemy a na koniec solimy według uznania.

Właściwości buraka

Buraki zapobiegają anemii oraz wspomagają układ krwionośny. Wspomagają leczenie białaczki poprzez właściwości krwiotwórcze. Przeciwutleniacze w nich zawarte czterokrotnie zwiększają przyswajalność tlenu ponadto zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Powinny je spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego. Betanina zawarta w burakach odpowiada za ich kolor i zabija wolne rodniki, które są przyczyną nowotworów. Buraki to dobre źródło witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Smacznego!

Podobne posty

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na