ScrollToTop

Krem z grzybów leśnych Magdy Gessler

40 minut 2 osoby
1 porcja 486,86 kcal B 26,85 g, T 41,86 g, W 1,08 g

Nie jest to tradycyjna, świąteczna zupa grzybowa jednak, gdy ja zostanę mamą i będę organizować święta to, taki krem z grzybów leśnych podam mojej rodzinie. Przepis autorstwa Magdy Gessler. W domu pachnice cudownie, smakuje obłędnie. Przepis na wyjątkowe okazje, nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

Właściwości

– duża ilość białka
– kwasy omega 3 i omega 6
– źródło witaminy A E D i K oraz B
– spora dawka magnezu
– obniża ciśnienie

Zupa krem z grzybów leśnych 

250 g borowików
300 ml wody (1,5 szklanki)
200-300 ml bulionu warzywnego (1-1,5 szklanki)
40 g suszonych podgrzybków
125 g parmezan (1 szklanka)
40 g mascarpone (1 łyżka)
30 g oliwa z oliwek (3 łyżki)
mała cebula 

Borowiki rozmrażamy. W tym samym czasie podgrzybki myjemy i zalewamy 300 ml wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę i szklimy na niej cebulę. Rozmrożone borowiki, przygotowaną cebulę i podgrzybki razem z wodą, w której się moczyły dodajemy do garnka dodatkowo dolewamy bulionu warzywnego. Gotujemy wszystko 30 minut. Po ugotowaniu, kroimy parmezan na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera. Rozdrobniony ser wsypujemy do garnka do tego dajemy mascarpone i zagotowujemy. Na koniec wszystko blendujemy.

*można dodać więcej bulionu , jeśli nie chcecie, aby krem nie był, aż tak bardzo gęsty.

Na Święta idealna również:
ryba po grecku
zdrowy murzynek

Smacznego!

Podobne posty

Grupa migrena facebook
Grupa dieta facebook

Najchętniej czytane

OBSERWUJ MNIE NA
Sorry:

- Instagram feed not found.

Napisz do mnie na kontakt@cocorose.pl

Znajdź mnie na