Dziś kolejna inspiracja…. Tym razem zainspirował mnie ostatni Festiwal Smaku w Kielcach , na którym to miałam okazję, w jednej z restauracji spróbować tego pysznego kremu. Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym jest lekko słodkawy, a dzięki dodaniu startego imbiru poczujemy smak orientu. Zupa idealna dla wegan, a jeśli lubicie pikantne dania, to na pewno odrobina chilli nie zaszkodzi. Zupę kukurydzianą możemy przyrządzić zarówno z kukurydzy konserwowej jak i świeżej.
Zobacz wpis:
– Krem z kurek z ziemniakami
– Krem z bobu
– Krem z buraka Magdy Gessler
Przepis na zupę krem z kukurydzy
855 g ziaren kukurydzy (3 puszki)
500-600 g bulionu (3 szklanki)
400 g mleczko kokosowe (1 puszka)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
2 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
3/4 łyżeczki soli
popcorn
Cebulę szklimy na oliwie z oliwek. Następnie wyciskamy czosnek i dodajemy obrany imbir. Wsypujemy kukurydzę i podsmażamy 2 minuty. Wrzucamy kurkumę i curry. Ponownie podsmażamy 2 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy 10 minut. Potem dolewamy mleczko kokosowe i wszystko razem zagotowujemy. Solimy na koniec. Na talerzu posypujemy popcornem. Krem z kukurydzy blendujemy i przecedzamy kilkukrotnie przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!
[…] kcal B 17,36 g, T 23,69, W 30,75 g 18 września 2017 | 0 komentarzy Skomentuj0 Następny post Do […]